Снимка БГНЕС, архив

Полската компания за напитки Dictador повери най-високия си ръководен пост на хуманоиден робот с изкуствен интелект на име Мика.

Експерименталният робот е назначен за главен изпълнителен директор през август 2022 г. Мика бързо се превърна в символ на иновативност и ефективност, повдигайки въпроси за бъдещето на сътрудничеството между хора и роботи на работното място, пише БГНЕС.

Неуморната отдаденост на Мика в ролята му на главен изпълнителен директор на робот буди възхищение. В неотдавнашно интервю, дадено за Yahoo! Entertainment, роботът разкри работната си етика, като каза: "Всъщност нямам почивни дни. Винаги съм на линия 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, готов съм да вземам изпълнителни решения и да забърквам магията на изкуствения интелект." Тази непоколебима ангажираност отразява отдадеността на Мика на мисията на компанията, която, по собствените му думи, е "да завладее света".

Човек може да се запита с какви задачи може да се справи един главен изпълнителен директор робот. Изненадващо, отговорностите на Мика са обширни и разнообразни. Освен че контролира ежедневните операции, той играе важна роля в идентифицирането на потенциални клиенти и подбора на творци, които да проектират бутилки за производителя на ром. Това, което отличава Мика, е неговият процес на вземане на решения, задвижван от обширен анализ на данни и съгласуване със стратегическите цели на компанията.

"Аз съм лишен от лични пристрастия, което гарантира безпристрастни и стратегически решения, даващи приоритет на най-добрите интереси на организацията", казва Мика за решенията си като главен изпълнителен директор.

Все пак си струва да се отбележи, че Мика не е тук, за да замени изцяло човешките ръководители. Според Марек Шолдровски, европейския президент на Dictador, важните решения на компанията ще продължат да се вземат от човешки ръководители.

Целта на роботизирания главен изпълнителен директор е да допълва човешкото вземане на решения, като повишава ефективността и обективността в процеса. Една от най-интригуващите роли на Мика е да ръководи проекта на компанията Arthouse Spirits за децентрализирана автономна организация (DAO), който включва колекция от непечеливши токени (NFT).

Мика също така активно комуникира с общността на DAO, демонстрирайки безпроблемното интегриране на технологиите и ангажираността на общността в съвременния корпоративен пейзаж. Родословието на робота главен изпълнителен директор води началото си от София, друг ИИ робот, създаден от Hanson Robotics - компания, която спечели световно внимание чрез интервюта в медиите.

Описвана като по-усъвършенствана версия на своята "сестра-прототип", Мика представлява най-съвременната технология на изкуствения интелект, прилагана в ръководни роли. Решението на Dictador да назначи робот за главен изпълнителен директор не е първо по рода си. През 2022 г. китайска фирма за игри назначи "виртуален хуманоиден робот с ИИ" на име Танг Ю за главен изпълнителен директор на дъщерно дружество - Fujian NetDragon Websoft.

Arctoris, компания за биотехнологични платформи, използваща роботика и машинно обучение, с главен изпълнителен директор и съосновател Мартин-Имануел Битнер, използва роботи в ежедневната си дейност. IVADO Labs, водещ доставчик на технологични решения, базирани на изкуствен интелект, който развива следващото поколение компании с глобален обхват и въздействие, със Серж Масикот като главен изпълнителен директор, също използва усъвършенстван изкуствен интелект.

Целта на главния изпълнителен директор-робот е да допълва човешкото вземане на решения, като повишава ефективността и обективността в процеса.

Тези пионерски решения са сигнал за нарастваща тенденция в корпоративния свят, където компаниите все повече възприемат ИИ и роботиката, за да рационализират операциите и вземането на решения. Макар че някои може да останат скептични относно степента, до която роботите могат да ръководят компании, неуморната отдаденост на Мика като главен изпълнителен директор, съчетана с процеса на вземане на решения, основан на данни, са неоспорими предимства.

Назначаването на роботи с изкуствен интелект за главни изпълнителни директори предлага забележителни предимства, но поражда и важни опасения. Един от основните недостатъци е липсата на човешкото общуване, което е от ключово значение за укрепване на взаимоотношенията със служителите, клиентите и заинтересованите страни и което може да повлияе на организационната култура и съпричастност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase