Серията умни слушалки FreeBuds на Huawei се разрасна с още един модел – FreeBuds 5. Обичайно компанията залага на красива и изчистена визия на носимите си устройства, но този път е надминала всичко, което е правила досега по отношение на дизайна.

Първото, което трябва да кажем за дизайна, е, че е вдъхновен от Капката на принц Рупърт, съответно самите слушалки имат интересна капковидна форма. Имах шанса да тествам сребристия вариант на слушалките, който визуално наистина напомня на капки вода. За дамите предимството при този цветови вариант е, че когато се подават под косата, слушалките изглеждат като ефектни обеци.

Говорейки за цветове, опциите тук са три. Освен сребристата, която споменахме, има още опции в бяло и коралово.

Huawei FreeBuds 5 – капка добър звук за ушите

Самите слушалки са извити по интересен начин и се поставят в красива овална кутийка (кейс), който се зарежда с USB Type-C – стандартът в индустрията. Другото, което ще откриете на кутийката, е обичайният бутон за сдвояване на устройството със смартфон, лаптоп или друго, като за целта се разчита на технологията Bluetooth 5.2.

При поставяне в кейса, слушалките се прибират стабилно, благодарение на магнитите вътре. От чисто потребителска гледна точка, това е най-удобният модел FreeBuds до момента. Пасва чудесно в ухото. Тъй като ухото на всеки е различно и възможностите слушалките да не прилягат перфектно при всеки, Huawei е предвидила малки силиконови накрайници. Те осигуряват допълнително уплътняване, което в моя случай се оказа ключово при спортуване с FreeBuds 5. Всъщност по-интензивните тренировки със слушалките са напълно възможни, защото устройствата не падат от ушите. Освен това са водо- и прахоустойчиви – разполагат със сертификат IP54.

Свързването на слушалките с телефона става изключително бързо, като може да се случи и през приложението Huawei AI Life, достъпно през AppGallery за устройства с Android и през App Store за телефони с iOS. Както беше и при предходните модели, и в този случай приложението дава възможност за управление на повече опции през него, включително да се преминава от един в друг режим на шумопотискане или да се види колко е заредена батерията.

За онези, които често ползват по две устройства едновременно, Huawei FreeBuds 5 са чудесна опция, защото могат да поддържат двойно свързване – например с телефон и таблет.

Huawei FreeBuds 5 – капка добър звук за ушите

FreeBuds 5 също така са издръжливи. Можете да очаквате до 5 часа живот с едно зареждане, а ако добавите и предлаганото от кейса – до 30 часа. В случаите на ползване на активно шумопотискане, батерията може да издържи до три часа и половина, или 20 часа при ползване на заряда от кутийката. Самото зареждане става изключително бързо. Между тренировки се наложи да заредя слушалките, като само 5 минути в кейса им донесоха близо 2 часа живот. Самата кутийка се зарежда с кабел за около 40 минути, но има възможности и за безжично зареждане, което е малко по-бавно.

Разбира се, най-важното тук е звукът. За него се грижат 11-милиметрови двойно-магнитни динамични говорители, а устройството поддържа и Hi-Res Wireless звук. Предвиден е LDAC кодек, а честотният диапазон е от 16 Hz до 40 kHz. Това ги прави добър избор за ежедневна употреба.

FreeBuds 5 са подходящи и за работа, заради технологията Open-Fit ANC 3.0, служеща за шумопотискане. Предвидени са два ръчни режима за намаляване на околния шум както и един динамичен, а прехвърлянето между тях става изключително лесно – със задържане на пръста върху слушалката. При разговори звукът, който предават слушалките, също е изчистен, така че събеседникът не чува излишен шум, дори и да сте навън на натоварена улица например.

FreeBuds 5 са наистина добър избор за ежедневни слушалки. На първо място, стоят изключително красиво в ухото, но и са подходящи за всяка ситуация – от работна до моментите за спорт и слушане на музика. Зареждат се бързо и издържат достатъчно, така че да не трябва да се притеснявате за живота на батерията. Не на последно място предлагат добър звук и активно шумопотискане, което наистина си върши работата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase