Снимка: Reuters, архив
fallback

Според двете най-големи анализаторски компании в технологичния сектор IDC и Gartner продажбите на компютри през 2016 г. са имали още по-сериозен спад от очаквания, защото все повече хора преминават към мобилни устройства.

Gartner оценява общия брой на продажбите през първото тримесечие на 64,8 млн. броя, спад с 9,6% на годишна база. Това е шесто поредно тримесечие с негативен тренд. Според анализаторската компания това е първото тримесечие от 2007 г. насам, в което доставките на компютри спадат под 65 млн. броя.

ТОП 5 на доставчиците са Lenovo, HP, Dell, Asus и Apple. По-интересното е, че Asus и Apple успяват да отчетат ръст на своя PC бизнес, съответно с 1,5% и 1%, докато при другите има спад. HP – компанията, която наскоро представи вероятно най-красивия и тънък лаптоп, почти отчете двуцифрен спад в процентно отношение, но все пак не падна под 9%.

IDC използва малко по-различна дефиниция за това какво представлява PC (не включва т. нар. "detachables" - таблети с отделни клавиатури и стилуси като Surface Pro 4, Surface Book, IPAD Pro, Pixel C), така че тяхната прогноза за доставките на компютри за първото тримесечие на 2016 г. е само за 60,6 милиона единици, което означава спад от 11,5% на годишна база.

IDC отдава спада на комбинация от слабото потребителско търсене, бавното навлизане на Windows 10 (което също може да означава и хардуерни ъпгрейди), както и на нестабилността в цените на акциите и суровините. Gartner споменава също така и силата на американския долар като един от потенциалните фактори, които имат значение.

Докато IDC е съгласен с Gartner, че Lenovo, HP и Dell отчитат спад, при тях и Asus и Apple са в червената зона. И е ясно защо – устройства като Asus Transformer и iPad Pro не влизат в статистиката, а заради това и бизнесът на HP отчита двуцифрен спад от почти 11%.

Макар че тази статистика обрисува мрачна картина за пазара на персонални компютри, както IDC, така и Gartner са поне донякъде оптимисти за 2016 г. Двете анализаторски компании очакват фирмите да ускорят своите хардуерни ъпгрейди в прехода към Windows 10 към края на тази година, а IDC смята, че разходите за образование също може да допринесат за скок в доставките на компютри.

"Независимо от това IDC все още предвижда, че общите бизнес разходи за IT ще нараснат в сравнение с 2015 г., а към края на 2016 г. нещата ще се ускорят във връзка с навлизането на Windows 10, като то ще се превърне в реални покупки на компютри", смята Джей Чоу, мениджър по изследванията в IDC Worldwide PC Tracker.

Още бизнес новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Gost

преди 8 години

Че то всеки има не по един а по няколко ако ти трябва за работя без него не става но за обикновенните неща и един телефон е достатъчен които поддържа свесте нет и като говорим за свестен нет нее ли на и добре да се преорентират да пуснат вече изцяло неограничен щото след като има платени вифи та това става ненужно а е голямо удобство не да ми цвъка некакви мб а човек където и да е да си върши преспокоино нещата

7

П.Петров

преди 8 години

До Анонимен 1Съвсем не е така. На повечето хора просто заради един фейсбук, броузер, скайп/вайбър дори гледане на филми и слушане на музика, компютър не им трябва.Виж ако трябва да се пише софтуер, да се ползва база данни, да се правят анализи, изчисления, проектиране, архитектура, дизайн, професионална обработка на изображения, текст и звук, с таблет или телефон това е напълно невъзможно, но то е за квалифицирани специалисти, а те са малко.

6

gost

преди 8 години

ще стоят за паяжина колко се набутахме само нее иститна то е като другата простотия интересно мие докога щее за какво става на въпрос как ли може да злобеят комшии за един кабел през една врата за два канала е това само в българия може да го има докога питам аз каквото върви по едното такова върви и по другото докога сем ще си затваря очите

fallback