Снимка: Sorae, X

От Калифорния беше изстрелян сателит с мисията да проучи каква роля играят облаците в борбата с климатичните промени. Апаратът EarthCARE е разработен в сътрудничество между Европейската космическа агенция и японската космическа агенция JAXA. EarthCARE беше изстрелят с ракета SpaceX Falcon 9 от военновъздушната база Ванденберг.

Мисията на апарата ще продължи три години, а през това време ще се движи в орбита на около 400 км. над Земята. „Изстрелването е напомняне, че космосът не е само за изследване на далечни галактики и планети. То е за разбиране на нашата красива, но крехка Земя", заяви директорът на ЕКА Йозеф Ашбахер, предаде Ройтерс.

Основната цел на проучването - изследване състава на облаците и как те влияят върху климатичните изменения. Съставът им зависи много и от това къде те се намират в тропосферата, най-ниския слой на земната атмосфера. „Те са един от основните фактори, които допринасят за това как се променя климатът - и един от най-слабо разбраните“, каза Доминик Джилиерон, ръководител на отдела за проекти за наблюдение на Земята на ЕКА.

Тропосферата започва на около осем километра над полярните региони, но в близост до екватора тя е на около 18 километра. Това означава, че облаците влияят на климата по различен начин в зависимост от тяхната височина и географска ширина.

"Белите и ярки купести облаци, които са съставени от водни капки, се намират ниско и работят като чадър, като отразяват слънчевата радиация обратно в космоса и охлаждат атмосферата. По-високо разположените облаци цирус, изградени от ледени кристали, позволяват на слънчевата радиация да преминава през тях, като нагряват нашия свят. След това цирусите задържат топлината в себе си като одеяло", посочиха от екипа.

EarthCARE ще бъде и първият сателит, който ще измерва не само вертикалното, но и хоризонталното разпределение на облаците. Два от инструментите на космическия апарат ще насочат светлина към облаците, за да изследват дълбочината им.

Единият от тях, включващ светлинно откриване и определяне на радиус на действие, или LIDAR, ще използва лазерен импулс, за да измерва както облаците, така и аерозолите, които са малки частици като прах, полени или замърсители, отделяни от човека, като дим или пепел.

Радарът на сателита ще проникне през облаците, за да измери колко вода съдържат те и да проследи скоростта им. Други инструменти ще измерват формата и температурата.

От получените данни екипът ше добие представа каква е пълната картина на облаците и ще се актуализират климатичните модели,  които оценяват колко бързо ще се затопли светът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase