Снимка: Reuters

Какво правите, когато се чудите дали храната в хладилника е все още годна за ядене? Ароматът на развалено обикновено е червената светлина, но дали това е достатъчно, за да преценим дали нещо в хладилника трябва да се хвърли или не?

Очевидно не, смята екип от учени от Южна Корея, които искат да гонят микробите с... лазер.
 
Може би хладилници с лазери звучи една идея по-екстремно, но учените смятат, че проблемът е сериозен. Близо 50 млн. души в Щатите годишно получават хранително отравяне, като около 3 000 от тях са с фатален край.
 
Учените от Института за наука и технологии в Южна Корея са разработили лазер, който може да се монтира на хладилника, като работата му ще е да засича движението на микроби по повърхността на храната, която слагаме там, съобщи Digital Trends. Те смятат, че този метод е сравнително евтин и лесен за употреба, както и идеалното решение за обществения здравен проблем, тъй като не предполага никакъв контакт със заразените храни.
 
Едва ли някой стои с епруветки, стъкълца и микроскопи вкъщи, за да си проверя храната - помирисването и бързия поглед върху храната са "експертните" методи в днешно време. За съжаление, учените смятат, че това е твърде недостатъчно, когато търсеният ефект е убиване на микробите, които могат да причинат смъртоносни заболявания.
 
Техният лазер засича движението на бактериите, но без да "докосва" храната. "Измервайки динамичността и интензитета на храната по предварително зададени модели от тествани проби, присъствието на живи микроорганизми може да бъде открито по неинвазивен начин с висока чувствителност", са точните думи на учените от публикувания им труд.
 
Методът представлява серия от лазерни изстрели с помощта на камера, за да се наблюдава как светлината от лазера се разпръсва върху повърхността на храната. Ако тя е неподвижна, то светлината ще се разпръсне напълно. Но ако храната е пълна с инфекциозни бактерии, методът на разпръсване се променя веднага. Това се дължи на движението на микробите, което не позволява на светлината да се разпостре напълно по повърхността.
 
Как точно се тества ефективността на лазера? Д-р Джонгий Юн и неговият екип изкуствено са заразили пилешки гърди с две бактерии - E.coli и Bacilius cereus, които са основните виновници за хранителните интоксикации. Те са открили, че тяхната лазерна технология е успяла да засече и двете бактерии, но не е могла да ги различи.
 
Тъжната новина е, че тяхната технология си има ограничения. Лазерът няма да може да засича токсини и вируси, които ни щъкат насам-натам. И не може да унищожава, само съобщава. Явно следващата стъпка е лазер тип "Терминатор", стига да ни остави хладилника цял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase