Снимка: Reuters
fallback

Google постави под въпрос баланса на силите на пазара за таблети. Специалистът в онлайн търсенето представи по време на своята годишна конференция на разработчиците в Сан Франциско в сряда първия си таблет под името Nexus 7. Google ще извади на пазара устройството съвместно с производителя на хардуер Asustek, известен с марката си Asus. В основната си версия таблетът ще е на конкурентна цена от 199 долара, предаде Ройтерс. Устройството тежи 340 грама, животът на батерията е 9 часа, идва с четириядрен процесор, но, за съжаление, без възможност за 3G връзка.

Устройството ще работи под операционната система Android 4.1 или Jelly Bean – версия, която също беше представена на днешната конференция.

Новата версия на операционната система ще излезе в средата на юли и ще задвижва устройствата Galaxy Nexus и Nexus S, както и таблетa Motorola Xoom.

"Ние искаме нещата да са прости, красиви и наистина умни", коментира по време на събитието Вик Гундотра, старши вицепрезидент на компанията.

По този начин Google преследва подобна стратегия, каквато има и за пазара за смартфони: да спечели възможно най-бързо надмощие чрез евтини устройства. В момента на пазара за таблети безспорен лидер с пазарен дял от 68% е Apple с iPad и софтуера iOS. Въпреки това Google вече отне на конкурента си от Купертино пазарен дял при смартфоните, в момента се продават много повече мобилни телефони с Android, отколкото с iOS. Според Google днес в експлоатация са 400 млн. Android устройства.

Новият таблет ще се продава именно в магазина на технологичния гигант Google Play. Google планира да предложи седеминчовия Nexus 7 в две версии, за 199 долара с осем гигабайта капацитет за съхранение и за 249 долара с 16 гигабайта. Цената е, в допълнение към хардуера и софтуера, ключов аргумент за бъдещите продажби. Най-евтиният iPad 3 може да купи за 499 долара, за същата цена може да се купи и таблет на Samsung.

Първите доставки на Nexus 7 ще бъдат направени в началото на юли, но първоначално само в САЩ, Англия, Канада, Северна Ирландия и Австралия. Най-нетърпеливите купувачи ще получат по 25 долара кредит за приложения от Google Play, както и безплатен достъп до филми и списания.

Снимки от конференцията на Google вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Ракия и ШопскаСалата

преди 11 години

НаблюдателЕE времената се менят. Днес играчите са едни, утре други. Предния ми пост беше заядлив няма спор, но като 25 годишен младеж съм стигнал до това заключение. Наздраве и наистина е време вече да патентоваме ракията като българско изобретение. ;)

12

do 14

преди 11 години

acer proizvejdat na tankiq laptop v sveta...a tvoq neznam koga si go vzel. a za mac izob6to ne sporim brutalni sa,nai ve4e kato ka4estvo

11

до 12

преди 11 години

Евала! Много точно казано "Докато правят продукти толкова красиви, че да искаш да ги притежаваш без дори да ти пука, дали изобщо ще проработят като ги включиш, няма страшно."Аз обичам своя макбук еър просто защото е направен толкова добре, че не съм виждал подобно нещо от нито един производител! Да, ейсър са много производителни, евтини, ама са си грозни и недодялани (големия ми лаптоп е ейсър)Нямам таблет, но епъл продават без реклама, просто защото и да пуснат - хората ще го искат :)

fallback