Снимка: Reuters

Google постави под въпрос баланса на силите на пазара за таблети. Специалистът в онлайн търсенето представи по време на своята годишна конференция на разработчиците в Сан Франциско в сряда първия си таблет под името Nexus 7. Google ще извади на пазара устройството съвместно с производителя на хардуер Asustek, известен с марката си Asus. В основната си версия таблетът ще е на конкурентна цена от 199 долара, предаде Ройтерс. Устройството тежи 340 грама, животът на батерията е 9 часа, идва с четириядрен процесор, но, за съжаление, без възможност за 3G връзка.

Устройството ще работи под операционната система Android 4.1 или Jelly Bean – версия, която също беше представена на днешната конференция.

Новата версия на операционната система ще излезе в средата на юли и ще задвижва устройствата Galaxy Nexus и Nexus S, както и таблетa Motorola Xoom.

"Ние искаме нещата да са прости, красиви и наистина умни", коментира по време на събитието Вик Гундотра, старши вицепрезидент на компанията.

По този начин Google преследва подобна стратегия, каквато има и за пазара за смартфони: да спечели възможно най-бързо надмощие чрез евтини устройства. В момента на пазара за таблети безспорен лидер с пазарен дял от 68% е Apple с iPad и софтуера iOS. Въпреки това Google вече отне на конкурента си от Купертино пазарен дял при смартфоните, в момента се продават много повече мобилни телефони с Android, отколкото с iOS. Според Google днес в експлоатация са 400 млн. Android устройства.

Новият таблет ще се продава именно в магазина на технологичния гигант Google Play. Google планира да предложи седеминчовия Nexus 7 в две версии, за 199 долара с осем гигабайта капацитет за съхранение и за 249 долара с 16 гигабайта. Цената е, в допълнение към хардуера и софтуера, ключов аргумент за бъдещите продажби. Най-евтиният iPad 3 може да купи за 499 долара, за същата цена може да се купи и таблет на Samsung.

Първите доставки на Nexus 7 ще бъдат направени в началото на юли, но първоначално само в САЩ, Англия, Канада, Северна Ирландия и Австралия. Най-нетърпеливите купувачи ще получат по 25 долара кредит за приложения от Google Play, както и безплатен достъп до филми и списания.

Снимки от конференцията на Google вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase