Снимка: Reuters

Инициативата на Apple за по-добро и удобно четене на книги и представянето на новото приложение iBooks 2, с чиято помощ потребителите на iPad могат да четат учебници с интерактивни материали, диаграми и видеоклипове, има дълбока връзка със Стив Джобс. Поне така твърди главният изпълнителен директор на реномираното американско издателство McGraw-Hill Тери МакГроу в интервю за All Things Digital.

„Когато седя тук и слушам разговорите, бих искал Стив Джобс да беше с нас. През юни двамата с него говорихме за нашите цели и някои от нашите планове. Това беше неговата визия, неговата идея, и всичко се фокусираше всичко iPad".

Преди два дни Apple представи продукти, с които възнамерява да играе важна роля в образованието. За софтуера за четци iBooks 2 например издатели и частни лица могат да създават интерактивни книги с текст, снимки, музика, видео и програмируеми джаджи. Цената на оптимираните предимно за iPad заглавия достига максимална стойност от 14,99 долара. Малка подробност е, че направените чрез приложението учебници ще се продават само през iBookstore, където компанията получава 30% комисионна за всяка продажба.

Приложението поддържа коментари и различни речници с функция за търсене и настройки на прозорците, както и запазване на бележки.

Браншовите наблюдатели не бяха напълно изненадани от съобщението за новите услуги. В биографията, дело на Уолтър Айсъксън Стив Джобс казва, че иска да „унищожи“ оценяваната на 8 млрд. долара индустрия на учебници и помагала в САЩ. Неговият план е бил да насърчи известните автори на учебници и енциклопедии да преминават постепенно към цифровите версии за IPAD. Джобс се е срещал дори с някои ръководители на издателства, като Pearson Education например.

С iBooks 2 и изградения като студентски портал iTunes U, който предоставя достъп до образователни материали на водещите университети по света, Apple може да пожъне огромен успех в САЩ.

До представянето на услугите в петък вечер нито едно от големите издателства не беше показвало каквато и да е концепция за дигиталната епоха. Ако искат да навлязат в нея самостоятелно, ще трябва да наваксат преднината на Apple в технологичен аспект. А това може да се окаже невъзможно, коментира онлайн изданието ZDNet.

All Things Digital пита МакГроу дали е готов да предоставя интерактивно съдържание и за други платформи, ако например и Google представи подобна услуга. Мениджърът предочита обаче да не отговори конкретно на въпроса, като повтаря отново, че никой не е направил толкова за създаването на дигитална учебна платформа, колкото Джобс.

Apple вече сключила договори с големите издателства, като Houghton Mifflin, Pearson и McGraw Hill, които публикуват 90% от всичките издадени в САЩ учебници. 

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase