В Китай вече се продават по 24 млн. смартфона на тримесечие. Снимка: Reuters

Китайските производители на мобилни телефони се обединиха, за да се отбраняват заедно срещу патентните жалби на Apple, Microsoft и Nokia. За това пише тайванският специализиран сайт Digitimes, като се позовава на местни източници. Според тях в алианса влизат Lenovo, ZTE, TCL, Coolpad и Konka.

Според материала производителите очакват, че броят на жалбите в Китай ще се увеличи, тъй като Microsoft, Nokia и Apple се опитват да увеличават пазарните си дялове в страната. Nokia вече е започнала правни действия срещу китайските производители.

Освен това в началото на ноември стана ясно, че Microsoft иска от Huawei лицензни такси за патенти, които според софтуерния концерн нарушават правата на мобилната операционна система на Google – Android.

"Ние обаче притежаваме също 65 000 патента, защитени в целия свят. Това е достатъчно, за да защитаваме нашите интереси. Ние сме много важен партньор за Android", заяви Виктор Ксу, главен маркетинг директор за мобилните устройства в Huawei, пред британския вестник Guardian.

Според източници на Digitimes китайските производители не са напълно беззащитни срещу патентите искове на чуждите конкуренти.

Освен Huawei с многобройни запазени права за мобилните технологии разполага преди всичко и ZTE. Освен това производителите били в състояние да предложат локализирани версии или дори цели операционни системи.

Digitimes се позовава на изследване на Strategy Analytics, според което в първото тримесечие на финансовата година в Китай са били продадени 24 млн. смартфона. По този начин китайският пазар за първи път показва съизмеримо количество на продадените в САЩ устройства.

В следствие на това интересът на производители като Apple, Microsoft и Nokia към защита на патентните им права в Китай се увеличавал.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor,bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase