Снимка: Flickr

Технологичната индустрия, както и почти всичко в Америка, обича съдебните спорове.

В по-голямата част компаниите се борят, плащайки огромни адвокатски хонорари, като това почти не се отразява на потребителите и инвеститорите.

Годината се характеризираше и с приемането от САЩ на нов патентен закон.Поправката на закона се състои в напасване на американското право към световно признания принцип, че патент се дава на онзи, който първи го заяви ("first to file"). Досега обаче в САЩ патентите се признаваха на този, който първи направи откритието и може да докаже това. Това несъответствие с правилата в останалата част на света доведе до множество сложни съдебни спорове за патентите. От години технологичните компании пък ползват исковете за нарушаване на патенти като свое средство за борба с конкуренцията, а това явление е особено интензивно напоследък на пазара на смартфони.

Патентната реформа се нуждаеше от около шест години, за да преодолее парламентарните бариери. Дори компании като IBM, Intel, Apple и Microsoft пледираха за бързото й приемане. Но в процеса на гласуване проектът се промени съществено. В гласуваната версия вече няма ограничение на сумите за обезщетение, каквото искаха някои компании.

Има обаче и случаи на патентни спорове, в които правните битки нараняват индустрията или клиентите, а в доста ситуации просто се превръщат в грозни процеси по други причини, пише Business Insider.

Този списък на съдебни дела принадлежи към последната категория. Някои от тях са за нарушения на човешките права, някои биха могли да променят закона за авторското право завинаги, някои от тях може да оставят купувачите на скъпи устройства без опции, а други защитават продавача за сметка на потребителя.

Ето кои са най-големите съдебни дела в технологичния свят за годината!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase