Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Близо 100 хиляди ученици в Туркменистан започнаха първата си учебна година с високотехнологичен подарък, съобщи Франс прес. Лаптопи Lenovo за близо 8 млн. долара са били предоставени безвъзмездно на туркменското правителство по силата на споразумение с Китай.

Машините са разработени за първокласници и са оборудвани със специален образователен софтуер за научаване на азбуката и основни граматически правила, съобщиха от образователното министерство на Туркменистан.

Проблемът с достъпа до интернет в бившата съветска република обаче остава сериозен.

Месечната сметка за неограничен високоскоростен интернет за едно домакинство може да достигне до 7000 долара. В същото време много учебни заведения разполагат с добре развити компютърни системи.

Туркменистан е на 4-то място в света по залежи на природен газ, а с ръст на БВП от 11% за 2010 година се нарежда сред водещите страни по този показател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 4 години

Здравей те! Аз съм самотна майка с две деца.И двете ми деца са ученици 1клас и 7клас нямаме компютър за учене. Моля ви се наистина ни трябва за учене много ни е трудно да учим от телефона.

23

do 3 i 6

преди 12 години

Mejdudrugoto Bulgaria ima w momenta izkliu4itelno barz internet i ijternet trasetata ni sa nowi. W Germaniq pla6tam naprimer 24 EUR za net, i swalqm s oklo 200-300kb. W towa otno6enie sme mnogo po-napred ot mnogo moderni strani w sweta. Ne znam na kakwo se dalji, 4estno kazano.

22

Intel Outside

преди 12 години

До 20 : Интелигентността нито се заучава с тебеширя , нито се придобива драги ми смехурко , нея или я има или я нямаш . Придобиват се и се заучават знания и опит . А сегашните ученици придобиват в десетки пъти по-големи количества знания от баба ти . Пък и знанията на баба ти са напълно непригодни за използване в днешния дигитализиран и бързо променящ се свят .

fallback