Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Късно вчера хакери публикуваха списък с потребителски имена и пароли на администраторите на сървър на Apple, съобщават New York Times и Wallstreet Journal.

Атаката е поредната от много нападения срещу големи компании и е част от обединените действия на групите Anonymous и LulzSec, която официално обяви край на дейността си и бе приютена при по-голямата организация.

Двете хакерски групи обявиха, че започват операция с названието AntiSec, която е насочена срещу големи корпорации, правителства и служби за сигурност.

В публикувания вчера списък има 27 потребителски имена и пароли, както и линк към предполагаемия сървър на Apple. В официалното си изявление в платформата за микроблогове Twitter хакерите твърдят, че са проникнали в сървъра на компанията благодарение на дупка в сигурността на софтуера.

"Не се притеснявайте, усилията ни са насочени в друга посока", обявиха още от групата през Twitter. Все пак компанията може да бъде цел и на по-мощна атака, пишат хакерите в акаунта си.

Атака срещу сървър на Apple може да има и допълнителни последствия за компанията и потребителите й. По собствени данни тя разполага с повече 225 млн. акаунта на iTunes, които са свързани с кредитни карти.

Последиците от евентуална кражба на тези данни не могат да бъдат изчислени. В последно време японският концерн Sony се сблъска с масивна кражба на данни. Повече от 100 млн. данни за клиенти са били източени от мрежата PlayStation Network.

От щатския концерн все още не са коментирали дали публикуваната информация е истинска.

Хакерите от Anonymous и LulzSec най-вероятно стоят зад атаките срещу други големи имена от индустрията, сред които Sony и AT&T, както и срещу правителствени институции като американския Сенат, ЦРУ и полицията на щата Аризона.

Още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

бравус

преди 12 години

абе оплаквате се от хакерите ,но много се изкефих като показаха снимките на "хана монтана" без дрешки много готина ...със сигурност скоро ще стане корица на някое списание

40

до 38

преди 12 години

е прав ... и аз държа голямата част от парите си в банки...и такиа хакери които пробиват защитите на най-големите корпурации в света могат да пробият и защитата на някоя банка нищо не ги спира...после само главоболия...трябва да има много сериозни наказания за такива...то по добре да ти влезне в къщата...от колкото да има достъп до компа ти...и всичките ти сметки...

39

К

преди 12 години

Да вземат вече да ги хващат, защото колкото и да ги подкрепям, толкова и не ми харесва това, което вземат да правят. Първоначално целта им беше съвсем друга, сега просто "тормозят" невинни хора без причина.

fallback