Снимка БГНЕС

Платформата X на Илон Мъск вече официално позволява на потребителите да публикуват съдържание за възрастни и графично съдържание в платформата, но с някои ограничения, пише Deadline. Платформата никога не е ограничавала или забранявала съдържанието за възрастни, но актуализираните правила, обявени през уикенда, разкриват нови уговорки. Мъск и преди е хоствал съдържание за възрастни с общности NSFW (не е безопасно за работа).

„Вярваме в автономията на възрастните да се занимават със и да създават съдържание, което отразява собствените им убеждения, желания и опит, включително тези, свързани със сексуалността", се казва на страницата за съдържание за възрастни на X. „Балансираме тази свобода, като ограничаваме излагането на Съдържание за възрастни за деца или възрастни потребители, които избират да не го виждат.

Също така забраняваме съдържанието, което насърчава експлоатация, несъгласие, обективизиране, сексуализиране или увреждане на непълнолетни лица, както и непристойно поведение", продължава страницата. „Също така не позволяваме споделянето на Съдържание за възрастни на силно видими места, като например профилни снимки или банери."

X определя „съдържание за възрастни" като всеки „доброволно произведен и разпространен материал, изобразяващ голота или сексуално поведение на възрастни, който е порнографски или има за цел да предизвика сексуална възбуда". Това се отнася и за генерирано от изкуствен интелект, фотографско или анимирано съдържание, като карикатури, хентай или аниме.

Примерите включват изображения на „пълна или частична голота, включително близки планове на гениталии, задни части или гърди" и „изрично или подразбиращо се сексуално поведение или симулирани действия като полов акт и други сексуални действия", казва X.

В изявление за Deadline представител на X казва: „Въведохме политики за съдържание за възрастни и за съдържание с насилие, но това, което прилагаме, не се е променило - въведохме тези политики, за да изясним нашите правила и да увеличим прозрачността на прилагането им. Тези политики заменят предишните ни политики за чувствителни медии и насилие, което означава, че продължаваме да действаме спрямо тези видове съдържание с абсолютно същата философия."

Преди Мъск да поеме управлението на Twitter през октомври 2023 г., година по-рано Ройтерс съобщи, че според оценки на Twitter съдържанието за възрастни съставлява 13% от публикациите в платформата.

Според правилата за съдържание за възрастни потребителите, които редовно публикуват съдържание за възрастни, се приканват да коригират настройките на медиите, които поставят всички изображения и видеоклипове зад предупреждение за съдържание, което трябва да бъде потвърдено, преди да бъде гледано. Съществува и възможност за добавяне на еднократно предупреждение за съдържанието на отделни публикации. Според правилата, ако не бъдат отбелязани публикациите, X ще коригира настройките на профила на потребителя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase