Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Сред високите канари в планините на щата Тексас има пещера, чийто вход е затворен с две блиндирани врати. След като те се отворят, посетителите поемат по виещо се стълбище и се въртят около гигантски механизъм от огромни тежести и зъбчати колела, изработени от неръждаема стомана и керамика.

Това не е сцена от научнофантастичен филм, а ще бъде част от действителността след няколко години, пише в. "Фигаро". Гигантският механизъм в тексаската пещера е часовникът, отброяващ години вместо секунди. Той е известен с името Часовникът на 10 000-те години. Когато бъде готов, той ще бъде висок 60 метра и широк 10 метра. Планира се да отмерва времето в идните 10 000 години.

Проектът за странната машинария датира от 1986 г. В основата на идеята са фондацията Long now (бел.ред. "далечно сега") и калифорнийският специалист по информационни технологии Дани Хилс. Заедно със своя екип на 31 декември 1999 г. той успя да направи прототип на часовника, висок само 3 метра.

Сега той може да се разгледа в Музея на науките в Лондон. В края на миналата седмица фондацията обяви, че е
открила най-подходящото място в Тексас за изграждането на гигантския Часовник на 10 000-те години и че е започнала изкопните дейности.

Осъществяването на проекта се забави с цели 25 години заради редица проблеми. На първо място са финансовите трудности. Но техническите проблеми също не са малко.

Специалистите, реализиращи проекта, трябваше да измислят как да вложат в него по-стабилни, но не така ценни метали. Вероятно ще се използва смесица от каменни части и части от неръждаема стомана. Целият часовников механизъм ще бъде много бавен, много от зъбчатите му колела ще бъдат в контакт помежду си, но без да се движат в продължение на десетки години.

На места ще бъдат поставени и керамични пластини, за да се избегне рискът от евентуално стопяване на някои зъбчати колела. За да се избегне пък липсата на синхрон с астрономическото време, часовникът ще се сверява автоматично всеки ден, като отправна точка ще бъде Слънцето в зенита му.

За целта ще се използва сложна система от лещи, свързани със зъбчатите колела.
Според създателите на проекта, когато хората посещават пещерата с часовника, гигантският механизъм ще ги кара да размишляват за живота и за отговорностите към идните поколения. Очаква се часовникът да оцелее през вековете като египетските пирамиди или статуите на Великденските острови.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

тадд

преди 12 години

невероятно трудно изпълним проект

26

Анонимен

преди 12 години

Като видях новината, първоначално помислих, че Тиквата ще реже лентичка на нов часовник.

25

Ясновидец

преди 12 години

Ако всичко е наред, след 10000 години, ще има истерия, че идва края на света.

fallback