Андрю Фюстел. Снимка: НАСА

Двама астронавти на совалката "Индевър" излязоха на втората от общо четири предвидени космически разходки, съобщи Ройтерс.

Андрю Фюстел и Майкъл Финк напуснаха камерата за декомпресия, където прекараха миналата нощ. Мисията им в открития космос ще продължи шест часа и половина.

"Астронавтите продължават да изпълняват работата по монтиране на външното оборудване на Международната космическа станция и неговото техническо обслужване", се посочва в съобщение на НАСА.

Още по темата

Фюстел и Финк ще напълнят с амоняк системата за терморегулиране на МКС и ще направят профилактика. Ще бъдат извършени и други операции, свързани със слънчевите батерии и робота-манипулатор Dextre.

Първото излизане на астронавти от "Индевър" в открития космос бе на 20 май. Тогава Андрю Фюстел и Грег Чамитоф прибраха образци от опитната установка Express Logistic Carrier 2, която е монтирана извън борда на МКС от 2009 г.

Мисията им обаче завърши предсрочно, след като сензорите за въглероден двуокис на скафандъра на единия от астронавтите спряха да работят.

В НАСА са изчислили, че това е 246-ото излизане в открития космос на американски астронавти и 157-мото от Международната космическа станция, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase