Снимка: ЕПА/БГНЕС

До дни OpenAI ще пусне в интеренет свой прокукт - търсачка, базирана на изкуствен интелект (ИИ), който да бъде в пряка конкуренция на “недосегаемия” Google. От Ройтерс съобщават още, че OpenAI е подкрепян от Microsoft. От OpenAI отказаха коментар към този момент.

Новината, че пускат нова търсачка, базирана на ИИ идва само няколко дни преди годишната конференция на Google. Срещата е насрочена за вторник. На нея се очаква технологичният гигант да представи много свои продукти, които да включват и изкуствен интелект. Google обяви генеративни ИИ функции за собствения си едноименен двигател, цитира БНР.

Продуктът за търсене на OpenAI е разширение на неговия водещ продукт ChatGPT и позволява на ChatGPT да извлича директна информация от мрежата и да включва цитати. ChatGPT е чатбот продукт на OpenAI, който използва авангардни AI модели на компанията, за да генерира човешки отговори на текстови запитвания.

Продуктът ChatGPT на OpenAI е определен като най-бързото приложение, което някога е достигало 100 милиона активни потребители месечно след стартирането му в края на 2022 г. Световният трафик към уебсайта на ChatGPT обаче се движеше като "влакче в увеселителен парк" през последната година и едва сега успява да се завърне към своя пик от май 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase