Снимка: Reuters
fallback

Совалката "Индевър" с експедиция STS-134 се отправи на последния си полет към Международната космическа станция. Космическият кораб стартира в 15,56 ч. българско време от Космическия център "Кенеди" във Флорида.

Командир на екипажа на совалката е Марк Кели, съпруг на Габриел Гифърдс, член на Американския Конгрес, срещу която през януари бе извършено покушение. В екипажа влизат пилотът Грегъри Джонсън и четирима специалисти – Андрю Фюстел, Едуард Майкъл Финк, Грегори Шамитов и италианецът Роберто Витори.
Скачването на совалката с МКС е предвидено за 18 май.

Първоначално стартът на "Индевър" беше планиран за 20 април, но по-късно бе взето решение той да се отложи за 29 април, за да се избегне съвпадането на времето със старта и скачването на руския "Прогрес М-10М". Руският кораб стартира от Байконур на 27 април и се скачи с МКС на 29-и. Но изстрелването на Индевър бе отложен повторно няколко часа преди старта по технически причини.

Задачите на "Индевър"

В рамките на мисията на совалката на МКС са планирани четири излизания на астронавтите в Открития космос.

Една от главните задачи на "Индевър" е доставката и монтирането на станцията на алфа-магнитния спектрометър (Alpha Magnetic Spectrometer, AMS) – научен уред, предназначен за изучаването на състава на космическите лъчи, търсене на антиматерия, тъмна материя и странна материя. Целта на AMS е проверка на фундаменталните хипотези за строежа на материята и произхода на Вселената. Алфа-магнитният спектрометър ще бъде монтиран на ферменната конструкция на станцията.

Освен това в товарния отсек на совалката се намират транспортната платформа (Express Logistics Carrier 3, ELC-3), на която е монтиран Комплект експериментални материали 8 (Materials on International Space Station Experiment 8), фризер (GLACIER freezer), допълнително оборудване за робота Декстър, две антени S-диапазон, бутилка с газ под високо налягане, резервоар с амоняк и тестово оборудване за системата за скачване "Орион". В товарния отсек са и четири комплекта уреди на отбранителното министерство на САЩ – MAUI, SEITI, RAMBO-2 и SIMPLEX.

"Индевър" ще върне на земята Комплекта експериментални материали 7 (Materials on International Space Station Experiment 7), доставен на станцията от совалката "Атлантис" през ноември 2009 г.

Предпоследната совалка

Стартът на "Индевър" ще стане предпоследният в историята на совалките, която трябва да приключи на 18 юни, когато към МКС ще полети "Атлантис". "Излезлите в пенсия" кораби, включително "Дискавъри", които вече са осъществили последния си полет, ще бъдат предадени в американски музеи. След приключването на ерата на совалките към МКС ще летят само руски кораби "Союз".

Причина за прекратяването на полетите на совалките е изчерпването на ресурса на корабите и огромните финансови разходи за подготовката и обслужването им.

Шефът на НАСА Чарлз Болдън изреди местата, където завинаги ще останат четирите космически совалки след приключване на полетите им. Според него нелетялата никога "Ентърпрайз", която сега се намира в музея на Смитсонския институт, ще бъде преместена в Морския и аерокосмически музей в Ню Йорк.

Нейното място в Смитсонския институт ще заеме совалката "Дискавъри". След завръщането на "Индевър" на Земята тя ще остане на вечна стоянка в Калифорнийския научен център в Лос Анджелис. Последната совалка – "Атлантис" – ще бъде изложена в Космическия център "Кенеди".

НАСА предлага също училищата и университетите в САЩ да получат предмети, свързани с историята на совалките, например парчета от изолационни плочи.

По-рано НАСА и Роскосмос подписаха допълнително споразумение за сумата от 753 млн. долара, продължаващо договора за доставка на астронавти на МКС до 2016 г. Споразумението е разширяване на предишния договор за 355 млн. долара, сключен през април миналата година за периода 2013–2014 г. Новото споразумение ще действа до юни 2016 г.

В рамките на договора кораби "Союз" през 2014–2015 г. ще транспортират до МКС 12 астронавти от САЩ, Канада, Япония и Евросъюза, а през 2016 те ще бъдат върнати на Земята.

Контрактът предвижда също така оказване на услуги по тренировка, следполетна рехабилитация, медицински изследвания и друго необходимо обслужване на астронавтите.

Според договора корабите "Союз" се задължават да вземат и ограничено количество багаж. Това е свързано с транспортирането на членовете на експедициите на МКС и обратно. Също така върху руската страна лежи и отговорността за ликвидирането на отпадъците. Разрешеният обем багаж на отделен човек е 50 кг при полет към станцията и 17 кг по обратния път, а обемът на боклука е 30 кг, съобщава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Тъпчо

преди 13 години

И накрая - всички спорове хАмериканци-Руснаци са безпочвени, щото бъдещето на космическата наука е почти изцяло в ръцете на китайците: Официално имат стройна програма за постоянни бази на луната с хора до 7-8 години и също така на Марс - малко по-късно, а преди това изграждане на собствена космическа станция, по сериозна от МКС. И изобщо не бързайте да се смеете, а се поровете първо в нета. Примерно - преди 1-2 години Китай си свали с балистична ракета собствен стар спътник - САЩ онемяха.

34

Тъпчо

преди 13 години

... та именно заради това рснаците се отказаха от кораби тип "Совалка" и след като показаха,че го могат с Буран-до там. А и как ще коментираш думите на шефа на НАСА"че е много тежко да разбереш че 30 години си се движил в погрешна посока" визирайки отказването на НАСА преди 30 години от двигателите със затворен цикъл, разработени успешно от руснаците, но теоретино "доказани" за невъзможни от хАмерик.? А и също: бюджет на Пентагона официално ~600 милиарда (неофиц. над 1 трил.) а на НАСА 16 милиа

33

Тъпчо

преди 13 години

до ...И би ли ми казал какво точно направиха хАмериканците за тези 30 години? Изкараха Хабъл, който 6-7 години чака в склада първом, ама се оказа, че поради висока компютърна прецизност са му направили криво огледалото, та после им трябваха години за да занесат гениална оптика, която да им оптрави телескопа. До преди 10 години едно изстрелване на совалка струваше половин милиард долара (без цената на товара вътре) а една ракета излита с една нула по-евтино...

fallback