Снимка: NASA
fallback

Специалисти от НАСА официално пристъпиха към подготовката за непланиран предварително полет на совалката "Атлантис", съобщи ИТАР-ТАСС. Това стана възможно, след като американският президент Барак Обама подписа законопроект за финансиране на дейността на НАСА до края на 2013 г.

Този документ предвижда да се заделят средства за излизащия извън рамките на програмата Space Shuttle полет на совалката.

НАСА обмисля възможността да изстреля още веднъж "Атлантис" на 28 юни 2011 г. Преди това совалката бе подготвяна като "спасителен кораб" за "Индевър", чийто полет е насрочен за 26 февруари следващата година.

НАСА предстои да извърши два планирани полета на совалки –  на 1 ноември т.г. трябва да бъде изстреляна "Дискавъри", последвана от "Индевър".

Съгласно плановете на специалистите от НАСА "Атлантис" няма да бъде подсигурена от "спасителен кораб". В случай че совалката по някакви причини не може да се върне на Земята, членовете на екипажа й ще намерят убежище на МКС, откъдето след това ще бъдат евакуирани с руски кораби "Союз".

Допълнителното изстрелване на "Атлантис" е необходимо за транспортирането на едрогабаритни товари, които могат да бъдат пренасяни единствено от совалки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Anonimen

преди 13 години

Американците изобщо не ги интересува космоса, а контрола и господството върху земята от него. Така, че който контролира земята ще си има всичко върху нея, включително и морското дъно.Та така!

35

Анонимен

преди 13 години

Докато американците наливат пари в Космоса, руснаците инвестират в изследване на океанското дъно и по специално Северния ледовит океан:)

34

Стрнанно

преди 13 години

Странно в началото се говореше за представител на планетата земя който да при евентуална поява на извънземни същества да осъществи контакт с тях. После излезна информация за планета потенциално годна за живот. Малко по-късно, че на планетата има колямо количество ресурс- злато. Сега че планетата не се виждала, макар че била наблюдавана 11години. И накрая Совалката трябва да транспортира едрогабаритни товари до МКС, дали до МКС? Алчността ще погуби човечеството. Замислете се! Спрете ги!

fallback