Изображение: НАСА
fallback

Британски учени съвместно със специалисти от Европейската космическа агенция (ESA) ще пращат нова мисия по търсене на следи за възможен извънземен живот в земната стратосфера, пише Дейли Телеграф, цитиран от Lenta.ru.

Мисията по търсенето на живот носи името CASS-E (Cranfield University Astrobiological Stratospheric Sampling Experiment). Научни апарати ще бъдат издигнати на височина 33,8 км (стратосферата е разположена на височина между 11 и 50 км) с помощта на балон, където ще бъдат събирани проби от микроорганизми, които биха могли да са попаднали в стратосферата от метеорити.

Потенциално съществуващите в стратосферата микроорганизми вероятно ще са нови за учените, тъй като на такава височина условията за живот силно се различават от условията на повърхността на планетата.

Основните разлики са в много по-разредения въздух и значително по-високите нива на високоенергийно слънчево лъчение (в стратосферата е разположен озоновият слой, който поглъща ултравиолетовите лъчи, но излъчването на други честоти на височина 40 км е много по-интензивно, отколкото на Земята). Теоретично, ако каквито и да е същества са способни да издържат такива условия, то те могат да пренесат и климат от други планети, например от Марс.

Хипотезата, която приема, че живот или молекули, необходими за зараждането му, са донесени на Земята от Космоса, се нарича хипотеза за панспермията. Засега учените нямат убедителни доказателства, които да сочат нейната правомерност, но последните наблюдения показват, че върху космически обекти действително присъстват достатъчно сложни органични молекули.

Съществуват и доказателства, че това, което е необходимо за възникването на органичен живот, би могло „самостоятелно“ да се образува на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 13 години

Господ здраве да си дава. Щото ако ми падне такова няма да му оставя.

30

Casper

преди 13 години

Между другото ти понеже си набожен и сигурно разбираш от тия работи да те питам нещо. До колкото ми е известно предмет се освещава със светена вода. Тогава въпроса ми е - Ако пия светена вода и после се изпикая в ***, дали ще го осветя? Свещен *** :).

29

Casper

преди 13 години

Немога да разбера ти защо изобщо четеш и коментираш технологичните статии. Ходи лижи на някой поп краката, докато той те полива със "светена" вода и те бие с кръста по главата. Ако щеш и направо при твореца ходи, само не ме карай да ти чета повече простотиите. Поне се пиши само с един ник та да прескачам писанията ти. Толкова *** народ ходи по тая земя, направо може човек да полудее.

fallback