Снимка: БГНЕС
fallback

Европейските ненандерталци може би са изчезнали вследствие на катастрофално изригване на вулкан преди около 40 хил. години, съобщи Daily Mail.

В свое изследване учени от Санкт Петербург казват, че мощното изригване е довело до началото на  вулканична зима, която унищожила популацията.

Според тях откритата вулканична пепел в пещера в Кавказ свидетелства за екологична катастрофа.

Под слоя прах са оцелели много малко растения, което се еотразило пагубно на едрите бозайници – главен източник на храна на неандерталците.

Съвременните хора дошли на смяна след неандерталците преди около 30 хил. години.

Предполага се, че те са оцелели, поради факта, че повечето от тях са обитавали Африка, която е останала незасегната от фаталното изригване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

ааа

преди 13 години

по техни сметки каквото и да стане на Земята...10 хил. години след това пак ще има хора...да направим експеримент с някоя държава ***....да я затрием и да чакаме да се зароди там живот :) след 10 хил. години....от разни бактерии до бозайници и хора :) така един път за винаги ще се разбере как се е създал "света"

8

jmi4ko

преди 13 години

това е работа на макетата ;)

7

анонименс

преди 13 години

и аз съм сигурен че мацедонците имат нещо общо с тия събития само преди няколко хиляди годинки,че те населявали земята заедно с динозавроите...не ме питайте защо са изчезнали и те...

fallback