Изображение: НАСА

Рядко явление може да се наблюдава тази вечер на небето, ако не го закрие пелена дим или облак – парад на планети, когато на небосвода ще се съберат едновременно три планети: Венера, Марс и Сатурн, към които ще се присъедини и Меркурий.

"Парад на планети се нарича ситуацията, когато няколко планети се оказват достатъчно близо една до друга от гледна точка на земния наблюдател. Казват, че те се „построяват в една линия“, но по-добре е да се каже „от едната страна на Слънцето", казва пред РИА Новости Владимир Сурдин, старши научен сътрудник в Държавния институт Щернберг.

Той отбелязва, че медиите често свързват тези събития с някакви апокалиптични събития, но подобни предсказания нямат никаква почва.

Венера, Марс и Сатурн в дните на парада може да се видят в съзвездието Дева, а Меркурий за кратко ще се появи на небето след залеза в съседното съзвездие – Лъв.

От 12 август към тях ще започне да се присъединява и растящата Луна, и тогава ще е пикът на главното космическо шоу на месец август – метеорният поток Персеиди, когато на час от небето ще падат стотици метеори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase