Изображение: НАСА
fallback

Астероид с диаметър 560 метра може да се блъсне в Земята. Рискът от подобна катастрофа през следващите няколко десетилетия не е голям, но значително ще се увеличи, когато астероидът доближи нашата планета през 2182 г., предупредиха испански астрономи под ръководството на Мария Сансатурио от университета на Валядолид, съобщи ИТАР-ТАСС.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Икар". Астероидът е открит през 1999 г. и е получил названието RQ 36. Испанските астрономи използвали математически формули, за да определят степента на риска от сблъсъка му със Земята и заключили, че през 2182 г. ще има две такива вероятности.

Освен това астероидът е с нестабилна орбита, което усложнява прогнозирането на неговата траектория на движение.

Испанските астрономи извършили 290 оптически и 13 радарни наблюдения на движението на астероида и установили наличие на ефекта на Ярковски. Руският инженер-технолог Иван Ярковски за първи път през 1900 г. предсказва любопитен феномен.

Той се състои в това, че топлинното излъчване от нагрятата през деня и охладена през нощта повърхност на астероида създава слаб реактивен импулс, който придава на тялото допълнително ускорение. Като се има предвид този ефект, е много сложно да се определи колко близо до Земята ще мине астероидът.

По мнението на астрономите през 2060 г. вероятността от сблъсък на астероида с нашата планета е изключително малка. През 2080 г. обаче заплахата ще стане 4 пъти по-голяма, а след това ще намалее и отново ще нарасне през 2162 и 2182 г. 

Последствията от толкова сложна динамика влияят не само върху степента на вероятност от сериозен сблъсък, отбеляза Сансатурио.

Сложността се заключава и в това, че изкуствено променяне на траекторията на движение на астероида може да бъде извършено само до 2080 г., допълни тя. Сансатурио е на мнение, че след 2080 г. отклоняването на RQ 36 от пътя на евентуалния му сблъсък със Земята ще бъде далеч по-трудно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Балкански

преди 13 години

Братле, американците окончателно си закриха ракетната програма. Що? Щото от години изстрелват сателити и хора в Космоса с руски ракети. Що? Щото са по-евтини и по-ефикасни. Част от националния им стереотип е и бутилката с водка. Тя наистина е присъща за повечето хора от средната класа. Но съгласи се, че хората които движат едно общество са учените и хората на изкуството, а поне за първите е недопустимо да бъдат пияници. Мисли преди да кажеш нещо, че си близо до смяна на батериите. Американизация

69

tmpl

преди 13 години

Да съм споменавал някъде за руснаците или кога са разбрали за него? Не виждам защо се отклоняваш от темата.. но не се и учудвам, всички живеем в България. Аман от ***.

68

Анонимен

преди 13 години

Само ако ти го туря в устичката!

fallback