Съвсем скоро ще дойде моментът, когато няма да има повече мрежови адреси, които да бъдат присвоявани в интернет, съобщава ВВС.

Според тези прогнози на 9 септември 2011 година ще бъде разпределен последният блок мрежови адреси.

Експертите смятат, че около година след тази дата ще бъде изчерпано цялото адресно пространство в интернет. Както е известно, всеки компютър с включването в мрежата трябва да има свой уникален IP адрес.

Сега се въвежда нова схема на адресиране, но много страни и компании преминават към нея бавно и с нежелание.

Цялата Мрежа е построена на основата на четвърта версия на интернет протокола (IPv4), която има теоретичен предел 4 млрд. адреса. Следващата версия – IPv6 – има потенциал вече няколко трилиона. По-нататъшният ръст на интернет зависи от използването на единия или другия протокол.

През 70-те години на миналия век, когато се поставяха основите на интернет, 4 млрд. възможни адреса се смятаха за достатъчни, но сега интернет бързо се приближава към теоретичния предел, ограничен от остарелия протокол.

Бурният ръст на интернет доведе до това, че сега неизползвани остават около 300 млн. адреса, които ще бъдат раздадени до април 2012 г.

В началото на май IANA (Internet Assigned Numbers Authority), занимаваща се с разпределение на адресите, задели два блока със 17 млн. адреса.

„Разбира се, предсказанието за предстоящото изчерпване на адресите малко прилича на гадаене на кафе”, казва Аксел Павлик, директор на компанията Ripe NCC, която разпределя интернет адресите в Европа.

„Преди десет години смятахме, че това ще стане в далечното бъдеще. Но сега всеки си купува айфон и това бъдеще се превръща в настояще”, пояснява той.

Темповете на изчерпването на адресното пространство постоянно растат. За цялата 2009 година IANA е раздала 8 блока адреси в протокола IPv4. А за първото тримесечие на 2010 вече са раздадени 6 такива блока.

В последните няколко месеца преходът към адресацията по протокола IPv6 се е ускорил. Китай е най-големият потребител, който масово преминава към новата система.

Двата протокола могат да съществуват едновременно, но връзката между двата типа адреси отнема повече време и може да доведе до общо забавяне на целия трафик в Глобалната мрежа.

Според Саймън Маккал, директор на компанията Nominet, която се занимава с управлението на адресите в домейна .uk, компаниите, които искат да избегнат недостига на адреси, трябва още сега да преминат към протокол IPv6, който дава редица преимущества в скоростта и функционалния достъп до интернет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase