Снимка: NASA

5000 британци, участващи в конкурса, провеждан от организаторите на британската Национална седмица на науката и техниката и издателство Penguin, ще могат да изпратят съобщение на извънземни цивилизации.

Инициативата се провежда в чест на 50-годишнината на проекта за търсене на разумен извънземен живот SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), съобщава Telegraph, цитиран от РИА Новости.

Всички граждани на Великобритания на възраст над 16 години, желаещи да изпратят „телеграма“ на извънземните, трябва да попълнят форма на сайта на издателството и да оставят съобщение с не повече от 40 думи.

Първите 5000 послания ще бъдат изпратени в Космоса на 12 март от радиотелескоп, а авторите на 50-те най-интересни послания ще получат книгата на физика теоретик Пол Дейвис „ Зловеща тишина: Сами ли сме във Вселената?“, посветена на проекта SETI и търсенето на разумен живот на други планети.

Съобщение вече са написали много известни британци. Авторът на сценария на популярния комедиен сериал Outnumbered Анди Хамилтън например се надява да предаде в Космоса следната обява: „Привлекателна и весела форма на живот, надарена (и проклета) с жаден ум и размишляваща за това, сама ли е във Вселената, желае да се запознае с други форми на живот за сериозни отношения. Необходимо е добро чувство за хумор“.

Самият автор на книгата Пол Дейвис, отчитайки вероятните биологични различия между цивилизациите, възнамерява да предаде в двоичен код значението на една от основните физични константи.

През 1960 г. Франк Дрейк, астроном от Корнуелския университет, започва да следи за радиосигнали, постъпващи от звездите Тау Кит и Епсилон Еридан, около които е вероятно наличието на планети от земен тип.

Този експеримент полага началото на проекта SETI, в рамките на който учените търсят сигнали от извънземни цивилизации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase