Изображение: chandra.harvard.edu
fallback

Учени от САЩ и Канада първи доказват, че при сблъсък на елементарни частици действително може да се образуват черни дупки, от което се опасяват противниците на Големия адронен колайдер, съобщава интернет изданието ScienceNOW. Физиците обаче отбелязват, че енергията в колайдера е прекалено малка, за да се появят там черни дупки.

Хипотезата за възможна поява на черни дупки в Големия адронен колайдер, в който ще бъде достигната най-голямата в историята енергия на сблъсък на частици, стана причина за съдебни искове с цел да не се пуска инсталацията. Според противниците на колайдера при сблъсъка на протони може да се образуват черни дупки, които може да погълнат Земята.

Физиците отвърнаха, че „хипотезата за черните дупки“ се основава на екзотични теории. Те дори се оправдаха, че такива черни дупки ще изчезват още преди да достигнат до стената на ускорителя.

Досега никой не е успявал да докаже, че при сблъсъка на частици действително може да се образуват черни дупки в смисъла, в който ги предсказва Теорията за относителността на Айнщайн. За да се образува черна дупка, трябва да се събере много голяма маса в много малък обем, което става при колапса на масивни звезди.

Според Общата теория на относителността масата и енергията може да изкривяват пространството, което води до появата на гравитация. Ако масата е много голяма, а обемът е много малък, изкривяването ще е толкова силно, че нищо – дори светлината, няма да може да излезе от това място. Този затворен обект се нарича черна дупка.

Матю Чоптуик от Университета на Британска Колумбия (Канада) и Франс Преториус от Пристънския университет (САЩ) теоретично доказват, че две частици може да породят малка черна дупка при сблъсък със сумарна енергия, по-голяма от така наречената планкова енергия – 1,22 х 1019, което е около 10 млрд. гигаелектронволта.

Затова те провели компютърно моделиране на процеса и анализирали гравитационното взаимодействие между частиците. Резултатите показали, че черна дупка се образува, ако две частици се сблъскат със сумарна енергия около една трета от планковата.

Това обаче не означава, че черни дупки ще се образуват при сблъсъка на частици в Големия адронен колайдер, казва Чоптуик. Планковата енергия е несравнима с тази в колайдера. Така образуването на черни дупки в колайдера е възможно само ако нашето пространство не е триизмерно, а съдържа в себе си освен трите измерения и допълнително, затворено (огънато) измерение, което се проявява само при сблъсък на частици.

„Ще бъда много силно учуден, ако бъде фиксирано образуване на черни дупки в ускорителя“, казва Чоптуик. Физиците твърдят, че такива черни дупки ще се разпадат на обикновени частици без никаква вреда за околния свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

ахаха

преди 14 години

ахаха, развесели ме :)

26

Анонимен

преди 14 години

Много интересно. Физиците години наред изучават явленията. Преценяват възможността за опасности от колайдера, решават, че построяването му няма да е опасно и ще даде много отговори. Строят няколко години колайдера. В следващия момент Пенчо, който продава алкохол и цигари в кварталния локал дочува, че пускат някъв ускорител и му хрумва, че това е много опасно без нищо да знае.

25

Венци

преди 14 години

По добре да отложат опита за 21.12.2012 г. така ще се вместим точно в графика на маите.

fallback