Космическата капсула на руския кораб "Союз", на борда на която се намираха американският милионер турист Ричард Гериът и двама руски космонавти, се приземи рано тази сутрин в Казахстан, съобщават от Центъра за управление на полета.

"Екипажът докладва, че се чувства отлично", съобщи Валери Линдин, говорител на центъра, разположен недалеч от Москва. Ричард Гериът и космонавтите Сергей Волков и Олег Кононенко се приземиха съгласно предварителните планове в степите на Казахстан.

Шестият в историята космически турист - 47-годишният Гариот, който е направил състоянието си от видеоигри, е син на американския астронавт Оуен Гариот който през 1973 прекара два месеца на борда на "Скайлаб" - първата орбитална станция.

Синът обясни, че неговото космическо пътешествие, за което той се е бръкнал с 30 милиона долара, е било мечтата на живота му.

Ричард Гериът излетя на 12 октомври на борда на руска космическа ракета от космодрума в Байконур в Казахстан и се присъедини след 48-часов полет към международната космическа станция, където прекара 10 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase