Езерото, сътворено от метеорита в Перу. Снимка: news.nationalgeographic.com
fallback

Метеорит, който през септември м.г. падна на територията на Перу, се е движел по-бързо и се е блъснал в земята с по-голяма сила, отколкото са прогнозирали учените, съобщи изследователският екип, цитиран от Ройтерс.

Небесното тяло падна в коритото на пресъхнала река и образува кратер с диаметър 15 м., което било в разрез с предвижданията на астрономите.

„Ние смятахме, че метеоритът ще се разпадне в атмосферата много преди да достигне земята“, заяви  Питър Шулц от университета „Браун“ в Роуд Айланд.

Сега учените са на мнение, че той наистина се е разпаднал, но късове от него продължили да летят към нашата планета със скорост 24 000 км.ч.

Интересното в случая е, че обикновено до земята достигат само метеорити, съставени от метал, и оставят следа колкото малък кладенец, а падналият в Перу е представлявал скала и е направил голям кратер.

И още нещо – небесното тяло паднало в пресъхнала река, а в кратера се образувало малко езеро от подземни води.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

ицаци

преди 16 години

dnes.bg, нещо изпаднахте на нивото на нюза, дори паднахте под него. Прочетете поне статията за метеоритите във Wikipedia, преди да публикувате подобни глупости.

12

БАТ'БАЙ ТИ ГАНЮ

преди 16 години

ТОЙ Е ДЕБЕЕЛЛЛЛ........НЕЕ НЕ Е ДЕБЕЕЛЛЛ.

11

Сашо

преди 16 години

Пък тоз глейте го пише се хаха,заглавие хахаха и най-накрая коментар хахахаха май му трябват хапчета!Пък и тез са такива учени,че кат са го предвисяли че ще изгори в атмосферата защо не е изгорял ууууууу да му ав не види и у учените

fallback