Тайната на превъзходния му вкус е в замесването, казват сръчните баби във великотърновското село Балканци. От незапомнени времена в селото замесват по рецепти на майки и баби козунаци и рула с богата плънка.
"Традиционното е, че при нас винаги има козуначено руло с много богата плънка, от два-три вида сладко - ягоди, смокини, канела, орехи, локум, стафиди, сусам. Отделно си замесваме само с локум козунак, отделно има един с плънка от белтък, орех, захар", разкри председателят на НЧ "Надежда" в с. Балканци Даринка Бонкова.
След като домакините ударят тестото 100 пъти, те го оставят да втасва.
В Балканци изпечени козунаци и червени яйца носят в църквата в пасхалната съботна нощ, където се осветяват и се раздават в нощта на Великден.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
11
пияница мистик
преди 1 месецАз моя си го купих от една частна пекарна за 15 лева. Супер вкусен е, опитах го :))) Няма да си губя времето да правя козунаци, въпреки че имам хлебопекарна Tefal и много хубава рецепта за козунак :))) По-добре да си купонясвам с познати, отколкото да се занимавам с готвене. Днес следобед чакам моята да дойде с още една позната в нас и тримата да ударим по някое и друго козче, да пийнем водка с фреш портокал и да хапнем дроб сърма и агнешки главички, дето майката на любовницата ги сготви :)))
10
Анонимен
преди 1 месецЦял живот сеселянин мръсниk, ама като дойде специално определената дата и вече е мирянин. Нравствено извисен. Отива в сградата на Шийзъса. Там един с корем и брада му пълни празната глава с разни църковни термини. Селийян не вдява нищо, ама вече е пречистен и след датата, пак може да е сеселянин мръсниk.
9
Анонимен
преди 1 месецНе виждам как християнски празник може да има традиция с локум ама както и да е. Като няма хляб ще ядем пасти.