Снимка: БГНЕС

Отпадъчни води от незаконни зауствания в дерета се изливат в Шокъровия канал, а след това в морето на Офицерския плаж във Варна. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров, който направи проверка на съоръжението. Той добави, че битовите води трябва да са включени към градската канализация, за да не се замърсява морето.

Експерти от Басейнова дирекция "Черноморски район" взеха експресни проби от морето там, където се вливат водите от Шокъровия канал. Резултатите показаха завишаване на някои от показателите. Институциите обаче успокоиха, че няма забрана за къпане в тази зона, тъй като качеството на морската вода е добро. От екоинституциите заявиха, че са получавали многократно сигнали за замърсяване на водите, които изтичат от канала в морето.

„Това е комплекс от дерета, които e редно да отвеждат единствено дъждовни води в морето. Очевидно има незаконни зауствания нагоре по тези дерета. Вече съм разпоредил да направят проверка и при констатиране на такива, да дадат предписания на общинската администрация за справяне с проблема“, заяви министър Петър Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase