Снимка: Pixabay/DarkoStojanovic
Tри деца, настанени в Университетската болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане. Две са в тинейджърска възраст, а едното - на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане, съобщиха от болницата.
 
Отделението по трансфузионна хематология е осигурило нужните количества, както от собствени запаси, така и от кръвните центрове в Пловдив и Стара Загора. Снабдяването вече започна и ще продължи и през уикенда, поясниха от болницата. Оттам призовават всеки, който има възможност, да дари кръв за трите деца. 
 
Ще очакваме кръводарителите в понеделник, 10 юни, в 8:00 ч. в Отделението по трансфузионна хематология, което се намира зад Първа поликлиника, казаха от УМБАЛ-Бургас. От болницата обясниха, че в събота и неделя нито един от кръвните центрове в страната не обработва взетата кръв. Тя може да се обработи едва в понеделник, затова акцията е обявена тогава. Взетата в Бургас кръв ще се изпрати в Стара Загора за изследвания и преработка и след няколко дни ще се върне като готов продукт.
 
Припомняме, че в Бургас е взето решение за разкриване на Кръвен център, отпуснати са и средства за ремонт и обзавеждане, но поради дълги административни процедури в здравното министерство той все още не е факт. При Кръвен център в Бургас взетата кръв може да стане готов продукт в рамките само на няколко часа. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase