Снимка: БГНЕС

Протестиращите земеделци затвориха автомагистрала "Тракия" в района на Стара Загора. В следствие на това се образуваха тапи в двете посоки на аутобана, съобщава БТА.

Движението беше ограничено за около 45 минути и малко след 13:00 часа беше възстановено. Причината е недоволство на земеделците в района.

"След вчерашната среща в Министерски съвет излязохме неудовлетворени от това, което правителството предлага. След като информирахме нашите членове, напрежението се покачи допълнително", заяви пред медиите Радослав Христов, председател на Тракийското дружество на зърнопроизводителите.

Той подчерта, че "целта на проявата е властта да чуе, че това, което предлагат, не ни удовлетворява, дори и частично".

Още по темата
От думите на Христов стана ясно, че предвиденият за утре протест ще се проведе и ще започне в 10:00 часа. "Дали ще има затваряне на автомагистрала "Тракия" ще разберем утре. Но очакваме с нетърпение утре да дойде 16:30 часа и да се проведе среща с премиера Николай Денков. Наистина се надявам двете страни да бъдем разумни. Тъй като ние направихме доста компромиси“, каза той.

Председателят на Тракийското дружество на зърнопроизводители подчерта, че зърнопроизводителите в България не са получавали директно подпомагане на площ от 2011 година. „Тринадесет години сме проявявали разбиране към други сектори и фиска на държавата, но този път искаме държавата да прояви разбиране към нас“, заяви той.

Радослав Христов се извини на гражданите, които са затруднени от протестите. Докато беше блокирана магистралата бяха пропускани автомобили с малки деца или пътуващи за прегледи.

По-рано земеделците за трети ден блокираха с тежка техника движението и по главния път Стара Загора – Димитровград.

Земеделци блокираха за трети ден и пътя към "Дунав мост 2" при Видин. Предните два дни за повече от седем часа беше спряно движението на товарни автомобили от и към граничния пункт с Румъния.

Основните искания на земеделските производители са законодателни промени, гарантиращи сигурност в бранша, промяна на условията на Зелената сделка и финансова помощ от 20 лв. на декар във връзка с войната в Украйна.

За трети пореден ден и земеделските производители от Пловдивско блокираха кръговото кръстовище до село Труд в знак на протест срещу държавната политика в бранша.

Десетки фермери изразиха своето недоволство като запалиха бали със слама, изляха туби с прясно мляко и разсипаха на пътното платно част от своята продукция - ябълки, сливи и малини.

Протестиращите отново заявиха намерението си да увеличават времетраенето на протестните си действия, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase