Общ преглед

Земеделски производители от цялата страна изпълниха заканата си и блокираха движението по ключови пътни артерии в страната в продължение на 2 часа. Те са категорични, че ако не бъдат изпълнени исканията им, протестите ще се увеличават като времетраене всеки ден. Засега те обещават, че няма да протестират единствено събота и неделя, за да не пречат на пътуващите граждани.

В област Търговище протестиращите блокираха главния път София - Варна край местна бензиностанция на входа на областния град. Сред протестиращите, освен представители на зърнопроизводителите, има и малинопроизводители, зеленчукопроизводители и животновъди, каза пред репортер на БТА Георги Георгиев - председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповски регион.

Още по темата
„Целта ни е да защитим интереса на зърнопроизводството и изобщо на целия сектор земеделие. Защото всички изисквания, свързани със зелената сделка, и ограниченията, свързани с пазара и високата себестойност на продукцията и липсата на законодателни  правила, убиват българското земеделие“, каза той. По думите му след протеста през септември някои от исканията са изпълнени частично, но дългосрочните, свързани със законодателната рамка, със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, със Закона за арендата, с начина на ползване на държавния поземлен фонд, не са. "Натрупаното напрежение избива по необратим начин. Искаме ясна визия как ще продължи сектора, защото в момента е в колапс", категоричен бе Георгиев.

Той коментира и трите срещи с министър-председателя, на които са уточнени параметри на взаимодействие. "Не бяхме удовлетворени, предложението, което получихме в неделя, за нас и за всички колеги, които са тук, е подигравка. Защото всичко е в "ще видим", "някога ще се случи"… Затова изразяваме несъгласието си с начина на работа - трябва да има правила, трябва да има сигурност в сектор земеделие. Ние сме хората, които произвеждаме хляба и в никакъв случай това, което се опитват управляващите да насаждат, че сме субсидаджии, че вземаме пари за сметка на българския данъкоплатец, на нашите бащи и майки - най-много ни обижда“, твърди Георги Георгиев.

Георгиев посочи още, че от 2013 г. до настоящия момент субсидиите, които получават зърнопроизводителите са се увеличили с има-няма 60 млн. лв. Това, разделено на 38 млн. дка е по 2 лв./дка. А колко е поскъпнал животът? Същевременно изискванията са увеличени четирикратно, добави той.

Зърнопроизводителят бе категоричен, че в сектора има натрупано сериозно напрежение и сериозна вътрешна задлъжнялост между фирмите.

Освен край Търговище, земеделски производители протестираха и с около 30 селскостопански машини край Попово.

Десетки земеделски машини и трактори затвориха главния път София-Варна и в района на великотърновското село Шереметя. Земеделски производители от всички браншове протестираха с настояване да бъдат изпълнени исканията им.

„Настояваме за финансово подпомагане за всички сектори на земеделието във финансовата рамка от 2023 г.“, заяви Симеон Караколев, съпредседател на Българската аграрна камара и на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той подчерта, че от бранша искат цялостен законодателен пакет и ясна позиция на държавата относно зелената сделка и либерализацията на пазарите с трети страни, съобразена с българските интереси.

Според Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители дори в момента браншът да е леко разединен, до дни всички ще се обединят, защото проблемите и на животновъдите, на зърнопроизводителите, на зеленчукопроизводителите и на овощарите са едни и същи- липсата на неадекватна политика от страна на Министерството на земеделието спрямо вноса на украински стоки. Това е причината от бранша да настояват за оставката на министър Кирил Вътев по време на протеста.

"Нямаме нищо против правителството, но искаме категорично оставката на министъра, защото сме длъжни да защитим сектора", посочи Цанев.

Фермерът Георги Георгиев от Сухиндол от 30 години има стопанство с около 400 овце и кози, сертифицирано като биопроизводство. Той получава помощи от държавата, но е на протеста с настояването за навременно изплащане на субсидиите. По думите му зимният период е най-труден за стопаните, а тази година е предвидено помощите да бъдат изплатени едва през юни.

Земеделци от пазарджишко с около 50 трактора блокираха кръстовището между селата Гелеменово и Сарая, но не ограничиха движението към автомагистрала „Тракия“, съобщава БТА.

Действията им бяха част от обявените от днес в цялата страна ефективни протестни действия на Българската аграрна камара и нейните членове.

Фермерите настояват за незабавно вземане на спешни управленски решения за овладяване на кризата в земеделието. Те настояват също за оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев.

„Искаме ясни правила и светло бъдеще за работа в земеделието. Настояваме да се спре нерегламентирания внос от страни, които не са членки на Европейския съюз, искаме промяна на Зелената сделка, която ни задължава да обработваме земите по определен начин и не на последно място искаме подкрепа за сектора, защото две години се даваха пари на всички други, а за сектор земеделие, за зърнопроизводството не е дадена нито стотинка“, заяви за БТА председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област Николай Киров. Той отрече информацията, че секторът в предходните две години е бил на печалба и затова не е бил подкрепен финансово.

"Ние ще бъдем потърпевши в настоящата, дори и в следващата година, защото изкупните цени на зърното са много ниски, а всички консумативи са с високи цени. Именно сега искаме да ни се окаже помощ, а не след година, две, когато, както се казва: "Ще е късно да се вдигне болният от леглото". Ето затова са тези протести", коментира Киров.

Той днес участва в протеста в района на Айтос, където се бяха събрали с машините си зърнопроизводители от целия Бургаски регион.

"Има колеги и от други сектори, не само зърнопроизводители  - тук са лозари, животновъди, пчелари, зеленчукопроизводители, така че целият бранш е обединен. При нас няма разделение", заключи Киров.

Заради струпването на тежка земеделска техника пътят в посока Айтос бе затворен. Протестът се охраняваше от полиция.

Протестът на земеделските производители блокира и пътя към „Дунав мост 2“ при Видин. Трактори и земеделска техника блокираха околовръстния път на Видин като затвориха и двете платна към и от граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ при Видин - Калафат. Движението за товарни автомобили към Румъния бе спряно.

По думите на председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски техните искания са законодателни промени, свързани с тавана на рентите, закона за браншовите организации, закона за кооперациите, промяна на условията на зелената сделка и финансова помощ от 20 лв. на декар във връзка с войната в Украйна. Не сме съгласни с методиката за подпомагане на сектора, която беше представена на среща в Министерския съвет. Това е подигравка, тъй като се разделят земеделските производители на печеливши и губещи, каза още Андрейснки.

Земеделците от област Добрич също се включиха в националния протест, който се провежда на над 80 места в цялата страна. В област Добрич протестиращите са разположени на три локации - селата Карапелит, Кардам и Дуранкулак. В село Карапелит над тридесет тежки машини блокираха движението към Силистра и Тервел.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите (ДСЗ) Радостина Жекова коментира, че е важно политическите партии и формации да проявят ангажираност и да са наясно, че законодателните промени, по които премиерът Денков заяви, че са готови да работят, да бъдат приети от Народното събрание, защото без тях това няма как да стане. "Финансовият ресурс, който беше коментиран на последната среща в Министерския съвет трябва да бъде увеличен, защото е изключително малък. И изключително внимателно трябва да бъде дефинирано къде ще отиде този финансов ресурс, защото в момента изказването "ние сме готови да дадем на хората, които ще бъдат на загуба чисто счетоводно", няма как да стане, каза още Жекова. Тя посочи още, че през изминалата година производителите са продавали реколта от 2022 г., което означава, че в данъчните декларации няма да се види фирмената задлъжнялост, която е около 40 процента.

"И ако в края на 2023 г. съм на печалба 10 лева на декар това означава ли, че съм спечелила, защото разходът ми за следващата стопанска година е плюс 20 процента на база на цените, които бяха завишени - на торове, препарати, както и увеличената от 1 януари минимална работна заплата. Два милиарда лева са субсидиите, които получава сектор "зърнопроизводство", т.е. той работи единствено и само за субсидиите си и те ще бъдат реинвестирани в производството за 2024 г., така че никой не трябва да има илюзии. Загубата на сектор "зърнопроизводство" е 2,5 милиарда лева, но тази цифра не знам защо бе спестена вчера“, каза още Жекова.

Протестите продължават и утре, като ще бъдат в интервала от 10:00 до 13:00 часа на същите локации.

Над 100 земеделски производители с трактори се събраха и на изхода от Монтана за Лом, Бойчиновци и Козлодуй и го блокираха от 10 до 12 часа в знак на протест срещу политиката на правителството в сектора на зърнопроизводството. По същото време около 50 други производители блокираха със своите машини главен път Е-79 при село Горна Вереница в община Монтана.

Началникът на пътна полиция в ОД на МВР в Монтана Елвис Ангелов лично присъстваше на протестите и заяви за БТА, че земеделските производители имат разрешение да протестират днес. Полицията охраняваше протеста и спираше автомобилите по блокираните пътища, още преди да стигнат до самите трактори с цел да не се стигне до саморазправа.

Земеделските производители затвориха и главния път София – Варна на две места в Ловешка област заради протест - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено бе и движението на пътя София – Русе при Луковит.

Първоначално с тежка техника стопаните блокира движението за 45 минути, след това пропуснаха за 15 минути образувалите се колони с автомобили и от 11:00 часа отново затвориха пътя. Блокадата продължи до 12:00 часа.

Земеделските производители не са съгласни с предложението на министър-председателя Николай Денков да бъдат подпомогнати само тези земеделски производители, които докажат, че миналата година са били на загуба. На протеста присъстват земеделци от всички сектори от бранша.

Земеделци затвориха със селскостопански машини пътя Ямбол - Сливен, в района на пътния възел за автомагистрала "Тракия" до село Хаджидимитрово, видя репортер на БТА. Блокадата остана до 12:00 часа, обявиха протестиращите фермери от Ямболско и Сливенско.

Исканията на земеделските стопани са подпомагане на сектора, най-вече малките и средни стопанства, промяна на Закона за поземлените отношения и премахване на едногодишните договори за наемане на земя, приемане на Закон за браншовите организации.

По думите им аграрния сектор не получава необходимата подкрепа от държавата, а оцеляването на бранша става с кредити. "При нас е едно унищожение направо. Работим, а същевременно не уважават труда, който полагаме в земеделието. С кредити живеем, ако не са кредитите, няма как да оцелеем в бранша", каза един от протестиращите.

Според протестиращите животновъдството у нас е подценявано системно от държавата, а административни изисквания спъват развитието на сектора. "Писна ни вече от изисквания, животни ли да гледаме, дневници ли да пишем. Ние не сме с политически искания", допълни представител на бранша.

Десетки зърнопроизводители от Силистренско се включиха в протестите на колегите си от страната. Те се движат с тежка техника от пътните отсечки Тутракан - Нова Черна и Ситово - Нова Попина.

Българският земеделец има нужда от законодателни промени и облекчаване на административните тежести. Това ще доведе до намаляване на производствените ни разходи и ще ни направи конкурентноспособни на съседните ни страни. Зелената сделка вдига себестойността ни, а цените падат заради войната в Украйна. Искаме да има само договори за аренда в земеделието, за да можем да прилагаме технологии и практики, които намаляват себестойността и да сме сигурни в производствата си. Искаме регулация на рентите на база себестойност и пазарни цени. Друг закон, който е много важен в дългосрочен план е Законът за кооперативите. Всички съзнаваме, че ако не сме обединени, няма да можем да устоим на цените на други страни, каза за БТА Даниела Димитрова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа.

Блокиран бе и пътния възел северно от Хасково, който е пресечна точка на пътищата Русе - Маказа и Пловдив - Свиленград. Около 200 селскостопански машини спряха трафика по данни на председателя на Сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов. Полицията пренасочваше движението по обходни маршрути.

Към недоволните фермери от региона се присъединиха и техни колеги от Кърджалийско. Фалитите на малки производители като мен вече се виждат, каза зърнопроизводителят от Хасково Димитър Кирчев. Не ни остава друго, освен да протестираме. Това, което правителството предлага, е подигравка, смята той. На въпрос на БТА Кирчев отговори, че ще подаде декларация, с която да удостовери загубите си.

По негови думи, на този етап оставка на земеделския министър не е на дневен ред. "По-важното са не парите, а регулацията на сектора", каза и председателят на Сдружението на зърнопроизводителите Станислав Стоянов. Той поясни, че протестът всеки ден ще се разраства - с по един час повече от днешните два часа всеки следващ ден, а точките на пътните блокади ще се увеличават.

Земеделски производители от Стара Загора също излязоха на протест днес, 6 февруари. Протестиращите искат преразглеждане на размера на държавните субсидии, както и на регламента за отпускането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар