Снимка: БГНЕС

Втори ден земеделски производители в страната излизат на протест. Очаква се и днес те да блокират ключови пътища в цялата страна. Както обявиха представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията на земеделците. Днес те са планирани в интервала от 10:00 до 13:00 часа.

Още по темата
Вчера протести имаше на над 80 места в цялата страна.

Фермерите не са съгласни с пакета от мерки в размер на 150 милиона лева, които предложи правителството. От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба.

Недоволството на фермерите е и срещу Зелената сделка и Зелените мерки, които се налагат от ЕК, защото според тях те са в ущърб на българското земеделие. Искат и законови промени за дългосрочно решение на проблемите в сектора.

Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Вчера министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи законодателните инициативи, които екипът му подготвя за преодоляване на кризата в сектора, в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор. Това стана на изнесено заседание на Комисията по земеделието, храните и горите, което се проведе в Министерството на земеделието и храните по инициатива на Вътев.

Преди заседанието министърът участва в брифинг в Министерския съвет заедно с премиера акад. Николай Денков. "Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Целта е ясна - максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г.", посочи Денков. Той очаква представителите на сектора днес в 18:00 часа за постигане на споразумение с правителството по всички точки от новия меморандум, предаде БТА.

Снощи от Българската аграрна камара приеха поканата му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase