От днес земеделците излизат на национален протест в цялата страна. Те отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 година.

"Самото искане не касае само зърнопроизводството, касае целия земеделски сектор - "Животновъдство", "Зеленчуци и плодове", "Розопроизводство", "Тютюнопроизводство", като там основното искане е запазване на нивата на подпомагане от 2023 година за последиците от войната в Украйна. Тя продължава, затрудненията в реализацията на доставки са останали, няма промяна. Второто искане е свързано със зърнопроизводството - то е за подкрепа, тъй като по данни на НСИ средната загуба на зърнопроизводството е 27 лв. на декар", каза председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев за "България сутрин".

Той е категоричен, че 13 човека не могат да решат вместо 13 000, без да има съгласуване.

Още по темата
"Това, което се предлага от правителството за чувствителните сектори - 150 млн. лв., е с около 30 млн. по-ниско подпомагане в сравнение с миналата година. Второто недоволство е за доказването на загуби. Има много специфики, особено от малките стопанства, които много трудно оформят своя финансов резултат в данъчните си декларации", допълни Караколев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има нормативно признати разходи: "Те не работят като всички останали еднолични търговци, става много сложно. И другото, което е, че на много от тях в момента им е належащо да получат тези средства в рамките на април. А знаете, че срокът за подаване на данъчни декларации е краят на юли".

Той поясни, че протестът днес ще е от 10:00 ч. до 12:00 ч., като всеки следващ ден този диапазон ще се удължава с един час, като в това време ще бъдат затворени пътищата, за които са предвидени тези протести. "На този етап сме взели решение да не правим блокади в събота и неделя, за да не затрудняваме придвижването в почивните дни", коментира Симеон Караколев.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е категоричен, че Българската аграрна камара няма политически искания.

"Политическите искания са на няколко организации, които видяхте вчера. Цялата им организация беше свързана основно с искането за оставката на министър Вътев. При нас това не е на дневен ред. Надявам се да стигнем до разумно решение. Ние предложихме двуразово изплащане на средствата за зърнопроизводството, стига те да са в пълния им размер", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase