Снимка: Bulgaria ON AIR

За да не стигне до огромни земеделски протести у нас, държавата трескаво търси компромисен вариант.

"Отново нищо ново - точно преди една година говорихме същите неща. Когато започнаха нещата, бях служебен министър, но като гледам нито премиерът Денков е разбрал какво става, нито в ЕС разбират. Дебатът тежко се формулира само върху пари, не е това най-големият проблем. Натрупаните проблеми са много, всичко започва от прекалено амбициозната екологична политика на ЕС, тоталното неразбиране на европейските лидери. Една трета от парите, които европейците дават, отиват само за екология", каза съветникът на президента и бивш служебен министър на земеделието Явор Гечев в студиото на "Брюксел 1".

По думите му това вдига цените на земеделските производители с 30%.

"Ние сами си налагаме рестрикции, а безмитно вкарваме абсолютно всичко, каквото искаме. Убиваме европейската сигурност и убиваме сектор "Земеделие". Урсула фон дер Лайен изобщо няма идея какво се случва. Не може в момента да даваш 50 млрд. евро. за Украйна в момента, в който обсипват европейските институции с прясна оборска тор. И да имаш цинизма да кажеш: "Оправяйте се вие със земеделските производители", допълни Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че цяла Европа плаща цената за войната в Украйна.

"Представете си следната ситуация - на европейските фермери си им вързал единия крак, а на всички извън Европа си им подарил нови маратонки и ги караш да се надбягват. Проблемът е, че субсидиите вече не могат да наваксат загубите. И проблемът е толкова голям, че цялата система ще гръмне. Европа не е остров, тя убива собствената си икономика", подчерта бившият служебен министър.

Гечев е на мнение, че в България не се прави законодателство спрямо земеделието и предрече, че протестите в Европа ще продължат: "Закърпихме една кръпка, но това не върши работа. Ние предложихме коридори, които да минават през гръцки пристанища - нищо не се свърши, само се говори".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase