fallback

"Не става въпрос за противопоставяне между туроператорите и хотелиерите и ресторантьорите. Целта е да се направят еднакви условия, за да бъде използвана и дейността на туроператорите. Корпоративното лице, което иска да направи, да речем - тиймбилдинг, туроператорът трябва да запази места за настаняване и храна. Спрямо него услугата е със ставка 9%. Туроператорът обаче трябва да издаде фактура с 20% ДДС или с нулева ставка", коментира адвокат Калина Михайлова в Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че промяната в Закона за ДДС е в резултат на влязла в сила директива 112 от 2006 г.
Oще по темата
През 2012 г. стават и промените в законодателството. По думите на Михайлова проблемът е с ясното диференциране на физическите лица, спрямо които целта е да се облекчи разходът при пътуване, и спрямо корпоративните лица, които осигуряват безвъзмездно събитие за своите служители или партньори.


Адв. Калина Михайлова смята, че част от становището на КЗК продължава да е актуално и към днешна дата - от гледна точка на нарушаване на конкуренцията в бранша "Туризъм". Тя изтъкна, че Министерството на финансите не е орган, който да установяван налице ли е нарушаване на конкуренцията, а важно е становището на КЗК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Брех

преди 10 месеца

Ддс се плаща от крайния потребител т.е. От клиента. Фирмите не виждам какво ги бърка. Но се сещам как като дойде ковида държавата с нашите данъци плати на туроператорите уж провалените поливки, за които били платили на хотели и тн. Не че нещо ама прибраха си печалбата после още един път им платиха и пак прибраха печалбата.. може и да бъркам. Да сте си направили застраховки , защо трябваше ние да ви плащаме загубите с нашите пари??

11

ДДС

преди 10 месеца

ДДС нуе ощетява никоя фирма. То се плаща от потребителя. Фирмите само го внасят в бюджета.

10

Интересен факт:

преди 10 месеца

по байтошово време нямаше ДДС. ДДС е една от първите благини на демокрацията от 1993 година.

fallback