Снимка: БГНЕС

Големите европейски туроператори не отчитат анулиране на резервации за Българското Черноморие заради чистотата на морската вода след взрива на язовир "Нова Каховка" в Украйна. Това показват данните на германските и британските компании, цитирани от TravelNews.

Хотелиерите и туроператорите отчитат единствено отлив на български и румънски туристи.

Засега няма анулирани резервации на почивки за България на германския пазар и туристите си пристигат. Следим ситуацията и всеки ден подаваме актуална информация към Германия, заяви Калин Сутев, представител на големия германски туроператор DER Touristik и управител на "Дестинейшън Туристик Сървисис".

Германците вярват в институциите за разлика от българите и спекулациите не се отразяват на резервациите. Водата по Българското Черноморие към момента наистина е много чиста, поясни той.

Още по темата
Сходно мнение изрази и Иван Грошев, управител на "МТС България", който представлява големия британски туроператор Jet2Holidays. По думите му във Великобритания няма анулирани резервации за почивки в България.

Според него институциите в лицето на МОСВ и Министерството на туризма трябва да продължат да правят мониторинг и подават всекидневна информация за чистотата на морската вода. Това е важно, за да няма негативен отзвук в Западна Европа, добави той.

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов посочи, че вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е добре да изпрати писма на своите колеги в ЕС, в които да обясни, че водата е чиста и няма опасност за нашите курорти от замърсяване.

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов подчерта, че има целенасочена кампания срещу българския туристически сезон. По думите му има информация за пропаганда между водещи руски журналисти, които обсъждат как да се възползват от взрива на язовир "Нова Каховка", за да провалят туристическия сезон на България и на Румъния.

За чистотата на морската вода е нужно постоянно да правим проби и да информираме хората. Наблюдението е непрестанно. Ситуацията след взрива се подобрява. В директна връзка съм с колегите си от Румъния и от Украйна, като публикуваме получената информация, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase