Снимка: БГНЕС
fallback

ДДС за храни и напитки да стане 9%, предложи Стопанската камара. Идеята е по този начин да се намали ли стойността на потребителската кошница.

Според доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН подобна мярка няма да доведе до нищо особено за крайния потребител, както се случи с хляба, чието ДДС беше премахнато.

По думите му, крайната цена няма да падне, а ще се подпомогнат големите производители, при плодовете и зеленчуците ще подпомогнат големите вносители.

Oще по темата

Плюсовете са повече от минусите, твърди пред Нова тв икономистът Владимир Сиркаров. Той подчерта, че мярката би подпомогнала по-скоро бизнеса, отколкото потребителя. Минусите са свързани както с администрирането с подобни мерки, но също не може да се разчита, че намаляването на данъка върху храните ще намали инфлационната криза.

"52% от приходите в хазната са от ДДС. От тях повече от половината са от храни – това са най-оборотните стоки", каза доц. Боюклиев. 

Според него храните трябва да бъдат диференцирани спрямо произхода на суровините, влагани в тях, здравословните им качества и произхода им, но Сиркаров твърди, че подобна диференциация би направила въвеждането на подобна мярка невъзможно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Пенсионер

преди 1 година

И с 20% и без 20% е все тая за народа, през мОЯ живот не съм видял да падат цени на храните. Така че си събирайте ДДС.

7

Albi

преди 1 година

Те плюсовете са за тия дето имат. Минус бедния чивек ще плаща спа почивката на бедния производител, после да се гаврят с народа. Минус, др. година само братята ще се плодят, то едно нормално семейство работещи трябва да ви поддържа стандарта.

6

Albi

преди 1 година

Който го е предложил да помага от своя джоб. Като знам бедните производители какво представляват по 200 кг. едва се пъхат в джипивете. От масите не става. Лапат от народа, от Европа от измами от всичко.

fallback