Снимка: БГНЕС

„Ситуацията е неблагоприятна, предвид факта, че няма да имаме внесен нормален бюджет.

Още по темата
Всички говорят за разходната част на бюджета - какви мерки предлагат и как те няма да се осъществят. Никой не постави въпроса за приходната част. Заплатите са проблем - изостават от ръста на инфлацията”, каза бившият социален министър Христина Христова пред Нова тв.

„Удължаването на действието на бюджетите е по-малкото зло в тази ситуация. Рисковете, ако се внесе бюджет, когато няма парламентарно мнозинство, което да е избрало правителство и да предложи политики, са много големи. Именно от раздуване на разходната част. В тази ситуация е по-добре да се гласува този закон за удължаване”, обясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

„Минималната работна заплата трябваше да бъде увеличена. Това може да се направи през постановление на Министерския съвет. За съжаление, това не се случи, въпреки заявките на правителството и на президента, че те щели да помислят за доходите”, е мнението на икономическия съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

„Нищо не се случи - запазва се сегашното положение. Проблемът е, че е минала една година на висока инфлация и 2023 г. да караме с бюджета отпреди една година просто няма да проработи. За мен беше правилният вариант да се внесе бюджет с нисък дефицит обаче”, подчерта старши икономистът в „Отворено общество” Георги Ангелов.

Коментари Напиши коментар

14

Оня с коня

преди 2 месеца

При това положение нищо не може да очакваме. Ясно като бял ден! Правителството с постановление, може да вдигне МРЗ, но не иска. А, защо не иска? Нека Гълъб Донев в НС да обясни защо не иска! Според директива на ЕС, минималната работна заплата трябва да бъде 50% от средната за, страната! Така както са тръгнали нещата, младите хора ще бягат, дори може да почнат да емигрират в, Румъния, където от 1 януари 2023г., МРЗ става 653 евро! А, пенсиите се вдигат с 12,5%, за какво говорим?!Ако у нас направим заплатите на депутатите да бъдат 3 минимални заплати, което е най-справедливо, тогава няма, да

13

Анонимен

преди 2 месеца

Демократите свалили червените, обещаваха банани и тоалетна хартия, а не високи доходи.

12

Анонимен

преди 2 месеца

Шефовете на фирми с по над 50-100 хиляди лева заплата, а депутатите само с по 4-5 хиляди лева! Срамота!