Според последните данни на Евростат 40% от населението на България свързва двата края с големи трудности. Депутатите постоянно обясняват колко трудна ще е зимата, но в същото време гласуваха на първо четене за удължаване на бюджета за тази година и догодина. Което означава, че пари за допълнителни социални разходи едва ли ще има.

"В България има най-малко три групи региони, които коренно се различават. Първият регион е София, след това областните центрове от първи ранг, след това са всички останали. Това са три различни Българии, до голяма степен по отношение на доходите и възможностите", каза икономистът доц. Косьо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Наистина ли 40% от българите са бедни?

"Този висок процент е свързан с това, че все още България запазва много високи нива на сивия сектор на икономиката, особено в заетостта. Голям брой хора или полагат труд и имат нерегламентирани доходи, затова са минимално осигурени. Благодарение на големия брой външни мигранти, които внасят огромно количество средства всяка година, пари генерирани от икономическа дейност не на територията на нашата страна, плюс доходите, които се генерират, без да се осигуряват и не са отчетени от НОИ и от НАП, имаме голямо количество циркулиращи средства. Вследствие на това страната ни създаде един голям басейн от хора, които работят в действителност. Информацията, че имаме ниско ниво на безработица и търсенето на заети постоянно се увеличава, плюс това, че имаме ужасно много бедни, които едва свързват двата края, си противоречат", допълни икономистът.

Според доц. Стойчев броят на хората, които реално търсят работа, не е много голям и проблемът с бедността е хроничното натрупване на големи групи хора, които нямат материален интерес да започнат да се осигуряват на по-големи суми и статистиката да се нормализира.

"Никакви бюджети няма да ни стигат, ако твърдят, че 40% от нацията е в бедност. Държавният бюджет е от най-важните закони. Всички видове случаи, в които се ползва стар бюджет, трябва да се избягва - миналогодишният бюджет е направен на макроикономическа основа, която днес е невалидна", посочи доц. Стойчев.

Според него има потребност от адекватна индексация от натрупаната инфлация.

За доц. Григор Сарийски рисковете се крият в големите разходи.

"Регионите са на ръба на оцеляването. Причината за това е начинът, по който се провежда фискалната политика. Винаги трябва да се прави нещо с хоризонт, когато искаме да се получи след 15 години", изтъкна доц. Сарийски.

Според него депутатите рядко мислят за нещо повече от следващия вторник.

Вижте целия разговоро във видеото

Коментари Напиши коментар

73

Димитрий

преди 1 месец

Има без съмнение много случай на такива договори видяхме го при covid пандемията но това не вярно за всички има не малко хора който наистина са РАБОТЕЩИ БЕДНИ

72

Анонимен

преди 1 месец

Вече всеки селянин е с интернет и форумите станаха едни хубави.

71

Другаря

преди 1 месец

За депутатите , тук е рая на земята не ходиш на работа плащат ти да отидеш на работа плащат ти да гласуваш някои закон за някой плащат ти говориш глупости от трибуната това им е работата хората ги мразят и псуват дреме им на оная работа