Снимка: БГНЕС

Любителите астрономи ще се радват на любопитни явления в небето това лято. Няколко метеорни потока ще бъдат активни от края на юни до средата на август. Могат да се наблюдават най-добре от места, достатъчно отдалечени от нощните светлини на градовете.

"За целта е най-подходящо да бъдем във високопланинска местност, в ясна и безлунна нощ", каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия при БАН и от катедра "Астрономия" във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Последните часове на нощта срещу 27 юни са подходящо време за наблюдения на метеори от потока Юнски Боотиди. Потокът е интересен с бавните си ярки жълто-оранжеви метеори. Активността на Юнски Боотиди по време на максимума варира в широки граници през различни години - от само няколко до над 100 метеора за час. Метеорният поток Юнски Боотиди е активен от 22 юни, а максимумът му тази година ще бъде на 27 юни, четвъртък, около 07:45 ч. българско време.

"По-късно през лятото ще могат да се наблюдават още няколко по-атрактивни метеорни потока", каза Маркишки и отличи Южни делта-Аквариди и
Алфа-Каприкорниди.

"И двата потока имат максимуми в нощта срещу 30 юли. Те се наблюдават най-добре във втората половина на нощите около края на юли и в началото на август, а тогава нощите ще бъдат безлунни. Общата им активност е около 30 метеора за час, като подобно на метеорите на Юнски Боотиди, те са бавни и ярки, особено тези на Алфа-Каприкорниди", каза той.

Маркишки припомни, че популярният метеорен поток Персеиди ще бъде активен от около 17 юли до 24 август. Неговият максимум тази година ще бъде на 12 август от около 16:00 ч. до 19:00 ч. българско време. Тъй като това е през светлата част на деня за нашите географски дължини, той съветва любителите да изберат най-близкото до максимума удобно време за наблюдение и предлага една от двете нощи на 11 срещу 12 или на 12 срещу 13 август, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase