Снимка: Facebook
fallback

Институтът за пътна безопасност заяви, че многократно е информирал Агенция "Пътна инфраструктура" за висок риск от настъпване на тежки ПТП на пътя София - Самоков, предава Bulgaria ON AIR.

Доклад на експертите на ИПБ е идентифицирал множество дефицити на пътна безопасност, но институциите досега не са взели мерки за обезопасяване на пътя. Това пише в позицията на ИПБ, подкрепена от доклад, изготвен от техни експерти. Сега те припомнят това заради тежката катастрофа край Панчарево.

През 2020 г. е извършен оглед на трасето, който констатира: занемареното състояние на транспортния коридор II-82 е хронично.

Огледани са първите 7,5 км от 40-километровия извънградски участък Панчарево – Самоков.

Една от първите констатации е свързана с няколко участъка със завои с изграден незначителен вираж.

В допълнение съществува и ограничена видимост от приблизително 50 м без хоризонтална маркировка. При такава ситуация водачите имат тенденция да позиционират МПС в средата на платното за движение. Това повишава риска от челни катастрофи, за да бъдат избегнати водачите обикновено предприемат резки маневри.

Експертите уточняват, че често при катастрофа в такава ситуация като основна причина се посочва "несъобразената скорост".

Oще по темата

В действителност резултатът – пътно транспортното произшествие е в следствие на лошо изградена, неподдържана и подвеждаща пътна среда, пише в доклада.

При огледа са установени множество участъци с деформации в платното за движение.

Тези дефекти имат потенциал да доведат до:

загуба на контрол на МПС при маневриране от водачите с цел избягване на препятствието

задържане на вода и аквапланинг въпреки наблюдаваните сравнително ниски скорости на трафикопотока

задържане на вода и вледеняване върху платното за движение при зимни условия ще доведе до нежелателно удължен спирачен път (от гледна точка на управление на актива), но и като лоша изненада за млад или непознаващ пътя водач.

В участъка е установено, че голям брой знаци са с остарели светлоотразителни елементи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Марков

преди 1 година

Наредете колчета по осевата линия както след Благоевград. То иначе срещу безмозъчните темерути изпреварващи без видимост и каращи на места със 140-150, не виждам какво друго може да се предприеме...

8

Анонимен

преди 1 година

До HeinrichHimmlerАз съм от тези, дето майносваха пчеличката Мая и Антон Кутев, когато по всички телевизии търбеха, че асфалта не се яде. Да. Не са добри пътищата и виждаме, че от повече от година отново се върнахме в начално положение. Но по този път винаги има "безсмърни", дето изпреварват по 3-4 коли пред завой без видимост. Други, родени "лидери" кретат, но не ги интересува каква колона са образували след себе си. Трети и маркировка да има, карат по средата и "сечат"завойте. Та....

7

Сатир

преди 1 година

"Институт ПБ" - Такова животно в правния мир няма.

fallback