Снимка: БГНЕС

Предвидима ли е била катастрофата на пътя, при която загинаха две млади жени в София? При положение, че обвиняемият за трагедията Георги Семерджиев е с над 50 регистрирани нарушения, отнета книжка и сменени номера, специалистите дават положителен отговор.

Семерджиев е шофирал с отнета книжка 17 години,органите на реда го наричат "системен наркоман", но в същото време се е разминавал с правосъдието и наложените глоби.

Още по темата

"В няколко от случаите имаме събрани материали изпратени до прокуратурата за образуване на досъдебно производство за управление на моторно превозно средство без свидетелство за управление, които материали са върнати от прокуратурата с указание да се наложат само административни глоби", каза Бойко Рашков - министър на вътрешните работи в оставка, цитиран от БНТ.

Той добави, че в момента, в който се направят съответни изводи и ако те подсказват за неспособност да се упражняват полицейски функции, той ще направи като министър всичко възможно да се раздели с тези хора, които са оставили това да се случи.

Това не е типична катастрофа, смятат експертите. Причината - извършителят е направил всички възможни нарушения, които може да направи един пътен хулиган. Но както винаги въпросът, който си задаваме след всяка кървава трагедия - как можеше да бъде предотвратена, защо шофьор с толкова много нарушения успява да избяга и да се измъква с години от полицията.

"Аз наистина не знам в случая какво трябва да се направи. Тук трябва да излязат хора, специалисти, адвокати, да кажат какви предложения да се направят за промени, които реално да допринесат", коментира Димитър Илиев - председател на Държавна агенция за безопасност на движението.

Този случай е част от кървава поредица с главни герои самозабравили се млади хора, седнали зад волана пияни и/или дрогирани, или просто чувстващи себе си над закона, над правилата, над човешкия живот.

В конкретния случай - бивш футболист, обвиняем по различни казуси. Толкова уверен, че няма да го застигне закона, че карал освен без книжка, крадена кола, с фалшиви номера. Ново нарушение към дългия списък на татуирания Георги, неуловено до сега. Защото в момента няма адекватен механизъм, който бързо да засече фалшивите табели. Въпреки че тази функция трябва да изпълнява наскоро въведения погрешно наречен екостикер с чип, пише още БНТ.

"Преди няколко години ЕС ни задължи с директива да въведем допълнителна идентификация за превозните средства. При годишен технически преглед. И това беше всъщност една дългосрочна мярка, която щеше да позволи тогава, когато имаме подмяна на номера, ние много бързо да успеем с допълнителния знак да идентифицираме тази измама. Само че тази политика в момента Министерството на транспорта са решили, че няма да я прилага България, т. е. ние ще излезем извън директивата, ще я изхвърлим в коша за боклук и подобни водачи, които ще могат да карат с фалшиви номера ще могат да го правят много трудно те ще могат да бъдат установявани", каза Деница Русинова - Европейски център за транспортни политики.

Спират шофьор за проверка, той бяга. Взимат му книжката - той пак сяда зад волана. Свалят му регистрационните номера - той слага фалшиви. Налагат актове - той не ги плаща. Всичко това говори, че има колела по веригата, които не работят.

Според Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи, единственото лечение за такива арогантни и нагли пътни хулигани е именно конфискуване на автомобила на лица, задържани с алкохол и наркотици. "Противната страна какво казва - вижте, това е личен автомобил, семейна собственост, служебен автомобил - няма никакво значение. Има ли значение тези деца, които бяха размазани, с какъв автомобил са били убити - с личен или служебен?", допълни той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase