Снимка: БГНЕС

Трагедията, която предизвика Георги Семерджиев породи много въпроси, свързани с правосъдието в България.

"Основното в този случай е неуважението към закона, което се възпитава в България в продължение на десетки години. То е много лесно видимо на пътя. Всеки от нас, който управлява автомобил, има по няколко случая на ден, които показват това", каза пред Нова тв бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

Още по темата

"Гледайки въпросния сравнително млад човек и снимките, които се показват, това ме кара да мисля, че той е доста арогантен и тази арогантност е подклаждана най-вече от контактите му със служители на МВР. Оттам е и идеята, че за него съществува безнаказаност", добави той.

Според психолога Росен Йорданов не бива да се правят генерализации по случая, защото в него има криминални елементи. "Всички слабости на корупцията и несъвършенства на системите от най-ниски до по-високи са проявени. Несъвършенствата на системата не се борят с истерии и с емоционални изказвания, които имат силен ПР-ски елемент, а с ум", категоричен беше той.

По думите му при подобни случаи, при които има алкохол и наказания, задължително трябва да се въведе пробация. "Пробационният надзор означава, че този човек трябва да бъде вкаран в програма за корекция. Смисълът на това, когато сбъркаш, е да се коригира поведението и да се следи как се случва тази корекция", посочи Йорданов.

"Това е чисто криминален случай, но е извършен на пътя, така че няма как да не го свържем и с безопасността", коментира Росен Рапчев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

"Контролът е част от цялата система за безопасност, но той не е всичко", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase