Снимка: БГНЕС
fallback

Бутилка олио в момента струва на производителите 6 лв. Причината е, че цените на маслодайния слънчоглед са скочили с близо 70% от началото на войната в Украйна.

Oще по темата
Това обясни Доника Иванова, маркетинг мениджър в една от най-големите рафинерии, базирана в Стара Загора. Тя е категорична, че не може да се говори за спекула с цените, предаде БНР.

Цената на маслодайния слънчоглед февруари е била 1,15 лв. на кг, а в момента е 2 лв. цена от производител. Повишение в световен мащаб има и на цената на олиото - също е с 60 до 70% по-висока от началото на военните действия в Украйна, обяснява Иванова.

За производството на 1 кг олио са необходими 2,5 кг слънчоглед, така само за суровина цената е 5 лв.

Скъпият газ и ток също се отразяват на цените на олиото.

"Като прибавим повишените цени на природен газ в пъти, повишени цени на консумативи в 50-60% - това води до цена 6 лв. без печалба", изчислява Иванова. Тя допълни, че предприятието не се е и запасявало със слънчоглед и олио.

"Не можем да влияем върху цената на слънчогледа, ние не сме производители. А средната цена на електрическата енергията през март на борсата е 650 лв. за мегават час. Това е пет пъти по-висока цена от миналата година. Получава се компенсация от държавата в размер около 140 лв., но на фона на цената на електрическата енергия в момента увеличението е драстично", обясни Доника Иванова.

По думите й при прекратяване на военния конфликт в Украйна и цените ще паднат драстично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 2 години

"Та викам аз - когато НЯМА олио, и хлябът е от мъката по-чер - ТЕРОРЪТ ДОЛУ, съюз със СССР!" (по Н. Вапцаров и последователната коМУНЬО българоубийствена псевдополитика).

85

Анонимен

преди 2 години

Нашето Мон...ьо от пет години е в МЕЖДУНАРОДНА изолация, едва от година и половина Хиро Мустафата си даде труд да го "забележи" и оня хвръкна до небето - не че някога е стигал дотам. та като хвръкна и се РАЗКРАЧИ ШИРОКО между путьонов и хиро, и в залисията си покрай "разкрача" и "коремното" съвсем заряза "междукрачието", където НИ остави на собствената си яловост в "лицето" на разни кокорчовци. Да живеЯТ КОмуньо-кокорчовското МЕЖДУКРАЧИЕ, мизерията, студът и "международното положение"!

84

Анонимен

преди 2 години

РАЗЛИКАТА между нашето мини-путьовче коМунчо и лудия азиатски диктатор е само в МАЩАБИТЕ - наш коМУНЧО с триста зора спретна само един ПРЕВРАТ, а източният му събрат се напъва за преврат в глобален мащаб. Кръв и мизерия - давайте все така, коМУНЬОиди, пак ще си гласуваме за шизоиди в името на собствената си простотия и самоунищожение!

fallback