Снимка: БГНЕС
fallback

КПКОНПИ глоби с 10 000 лева ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Служителите на комисията са установили конфликт на интереси за проф. Борислав Юруков.

От Антикорупционната комисия съобщиха, че производството е започнало по сигнал, в който се съдържат твърдения за това, че в качеството си на ректор на ЮЗУ проф. Юруков е издавал заповеди, с които е определял допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета, включително и на самия себе си.

Ръководителят на висшето учебно заведение е бил изслушан от екип на комисията. Пред тях той обяснил, че е започнал работа там през 1981 година и е преминал пред всички нива на научното израстване.
На 27 октомври 2019 година той е преизбран за ректор на университета от Общото събрание. След обжалване решениетго е влязло в сила през февруари тази година.

Oще по темата
По време на разпита той отрекъл да е вземал еднолично решения за допълнителни трудови възнаграждения.

По време на проверката е установено, че в периода от края на 2017 до края на 2020 година в качеството си на ректор, проф. Борислав Юруков е издал 21 заповеди, с които е определил изплащането на допълнителни трудови възнаграждения на преподаватели и административен персонал. Във всички списъци присъствало и неговото име. Така ръководителят на ЮЗУ получил общо 142 300 лева бонуси над основната си заплата.

„В по-голямата си част заповедите на ректора са издадени въз основа на решения на Ректорския съвет, който има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения. Единственият оторизиран да взема решения и да издава заповеди е именно ректорът. Индивидуализирането на допълнителните възнаграждения е извършено в утвърдените от проф. Юруков списъци, в които фигурира и неговото име.

Според ЗПКОНПИ, лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, нито да изпълнява контролни функции в частен интерес.
От събраните в производството доказателства е видно, че проф. Борислав Юруков е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес, от които е реализирана материална и нематериална облага“, поясниха от Антикорупционната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Проф.Денков спинка

преди 2 години

ВДо нас достигат сигнали за какви ли не СВИНЩИНИ,които се вършат под шапката на тъй-наречената АКАДЕМИЧНА АВТОНОМИЯ в почти всички Университети!? Последните сигнали са от УАСГ- вече го прекръстили на.. Убежище заАдминистратураСлугинаж иГьонсуратлък....Един милион секретарки щъкат из коридорите барабар с всички любовнички на Ректор,замовете му...!? Ректор,замовете му,декани ( дюкяни) замовете им,шефове катедри...си написали по едни ТЛЪСТИ ДОБАВКИ към заплатите...щото са началници!? Ти оста

18

Анонимен

преди 2 години

Сийка Милева е завършила Югозападналия уни, от Чеч-а е, Гоце Делчев, а пък вижте как се е издигнала, до говорителка на главния прокурор.

17

Запознат

преди 2 години

Забравяте, че Шиши също взе/купи диплома за юрист от ПИФ на ЮЗУ, а Шкембе войводата стана "д-р" пак там, а безброй милиционери взеха дипломи за 1-2 години. Отработена схема от покойния въжеиграч Ал Воденичаров, покровителствана от математическата мафия, узурпирала ректорското място в ЮЗУ от четвърт век, чиято уродлива издънка е днешният герой - един абсолютен некадърник, само произвел се в "професор" с написани от други статии, в пенсионна възраст, но не пускаш кокала.

fallback