Снимка: БГНЕС

Язовир "Цонево" е замърсен с битово-фекални води. Това е станало ясно след проверка по подаден сигнал на територията на село Дебелец, община Дългопол. В близост до язовира се намира туристически комплекс, който се оказва, че изхвърля отпадъците си води директно във водоема. Местни жители са притеснени от ситуацията там.

Сигнал за замърсяването подава Васил Кирилов. "Тъй като досега язовирът беше на по-високо ниво, тръбите не се виждаха. Канализацията им за мръсна вода беше покрита. Сега обаче водата се оттегли, канализацията остана на сухо и вече се вижда. На места е повредена", разказа той.

Още по темата

Експерти от Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР), Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ–Варна) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) са извършили обход около крайбрежието на яз. "Цонево".

На място е констатирано, че шахтата за отпадъчни води, е бетонирана и не може да бъде отворена. В близост е открит бутон, чрез който се включва помпа, чрез която по тръба и монтиран към нея пожарникарски шланг, дълъг около 15м. се изхвърлят отпадъчните води в сухия ръкав на яз. "Цонево" в храстовидна растителност. На мястото на заустването се усеща неприятна миризма на битово – фекални води.

На дружеството наемател е направено предписание в незабавно да демонтира помпата, монтирана в шахтата и да премахне пожарникарския шланг и тръбата преди него, служещи за изтласкване на отпадъчни води в сухия ръкав на яз. "Цонево", след което в срок до 17.08.2020 г. да уведоми РИОСВ–Варна. Представителят на фирмата е отказал да получи протокола.

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 6 месеца

Я да ве питам, оти стоете у дома?

Защото пак ще ме изтрият мутрите, които трият!

23

Дед

преди 6 месеца

Технологиите днес вече толкова са се развили,че при подобно строителство и липса на канализация задължително трябва да се дава разрешително за ползване само след инсталирането на мини пречиствателна станция.Има много производители и варианти.
Това което се случва е за затвор!Чудя се къде е Гл.прокурор...това за мен е тежко престъпление?

22

ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

преди 6 месеца

Турситическия Комплекс на язовир Цонево е Партиен - Борисов , Доган и Лиляна Павлова са Собственици . Това ще стане като Присъда и Затвор когато Имаме Действащ Главен Прокурор .