Снимка: БТА

Положението около язовир "Цонево" и поречието на река Камчия се нормализира.

Към момента язовирът прелива със 120 куб. метра в секунда като тенденцията е към понижаване, каза днес при инспекцията на язовира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Още по темата
По думите й нивото на река Камчия надолу по поречието й спада, като по данни на общината то е спаднало с около метър и половина, предаде БТА.

Министърът обясни, че тенденцията е към понижение, защото от язовир "Камчия" идват по-малки обеми води, а язовир "Тича" вече е със свободен обем и няма преливане. Според Василева обстановката е под контрол.

Тя посочи, че хидрометеорологичната обстановка се е успокоила, ситуацията е нормализирана и няма опасност от приливна вълна.

По думите на Василева всички предприети мерки са адекватни и навременни, за да не се допусне риск за населените места надолу по течението на реката.

Василева инспектира язовира заедно с вътрешния министър Веселин Вучков и представители на "Напоителни системи".

След язовир "Цонево" екоминистърът ще посети Елхово, където, според прогнозите на НИМХ, утре се очаква повишаване на нивото на река Тунджа.

МОСВ постоянно следи притока и оттока на реките и състоянието на водните обекти и предупреждава областните управители, кметове, Гражданска защита, Напоителни системи и всички ангажирани институции. Оперативното звено към МОСВ е активирано и работи в 24-часов режим.

От МВР съобщиха, че няколко пътни отсечки в Добричко са временно затворени за движение. Във връзка с контролираното изпускане на водите от язовир „Одринци”, временно са затворени за движение пътят от град Добрич за село Одринци, пътят от село Владимирово за село Долина, пътят от село Ведрина за село Одринци.

Селата Одринци и Долина са отцепени от полицейски екипи. Предприето е дежурство на полицейските служители, с цел опазване на имуществото на евакуираните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase