Снимка: БулФото
fallback

12 са били критичните точки в Пловдив след пороя снощи. Кризисният щаб в града е реагирал максимално бързо и адекватно и сутринта всички пловдивчани са могли да отидат спокойно на работа. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който посети полицията и разговаря с кризисния щаб.

"Една от тях е при управлението на НКЖИ в града, където половин метър вода само ни делеше от товa да бъдат залети всички елтабла, които да доведат до изключване на напрежението по линията, но се справихме отлично", каза министърът.

Oще по темата

По думите на министъра ситуацията е била наистина критична и дори не е вярвал, че Пловдив ще осъмне без проблеми и че хората ще могат спокойно да стигнат до работните си места.

"Очакват ни още валежи по прогноза, това може да касае цялата страна", обърна внимание вътрешният министър и изтъкна, че службите остават бдителни и готови за реакции. "Очаква се съвсем скоро да бъде възстановено управлението на бариерите по жп линията в Пловдив, като в момента те са на ръчен режим. Все още в града не работят и два-три светофара", поясни Младен Маринов.

По думите му важното е, че няма човешки жертви, щетите са материални и ще бъдат описани и възстановени.

Около 30 души, най-вече майки с деца, са били евакуирани и извадени от автомобилите им по време на снощния порой в Пловдив, съобщи от своя страна директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Имало е и евакуация на хора към по-високи етажи за осигуряване на безопасност на деца и възрастни хора, както и на лежащо болни. Според Николов над 70 литра в час е падналото количество дъжд в Пловдив.

"Това е изключително голямо количество дъжд, което се очакваше за два дни", уточни Николов. Това е и причината за наводненията в подлези, приземни етажи, болници и изби.

Областният управител Здравко Димитров посочи, че в региона валежите са били по-слаби и няма критично повишаване на нивата на реките.

От Пловдив Младен Маринов ще потегли към Казанлък и Велико Търново, където също имаше наводнения.

Припомяме, че вчера вечерта Пловдив беше ударен от пороен дъжд, който превърна улиците в реки, прекъсна електричеството, наводни приземни етажи и мазета, болници и заведения. Днес министерството на водите и околната среда обяви, че с оглед на прогнозата на НИМХ за продължаване на валежите, е активиран 24-часов режим на работа на Оперативното звено за  предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към МОСВ и в четирите Басейнови дирекции в страната.

Два пъти дневно ще се предоставя обобщена информация за състоянието на язовирите, състоянието на реките по поречия с данни за критични нива и аварийни ситуации, данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и постъпилата информация за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Професор Тюхчеф

преди 4 години

С тези очила , господинът от снимката ми прилича на Доктора(лека му пръст), само че с 20 кг отгоре.

43

баси държавата

преди 4 години

Никакъв контрол,само крадене,крадене,крадене...Оня ден направих забележка,че шахтата се слага много ниско,и колите ще се чупят,а ония кayни ми казаха да си гледам работата!Отговорих че съм строителен техник и точно това ми е работата!Млъкнаха и до там!Днес минах,нищо не са пипнали!То бива бива безхаберие,мързел и сeрсeмлък,ама това няма граница!После Герб виновен,БСП виновно,международното положение и то виновно!..

42

-10

преди 4 години

Не 70, а 60, ама хайде, нека са 70. Това са 7см вода на квадратен метър за цял час- ЕДНО НИЩО и никакво количество вода. Ама като се строят блоковете на мястото на къщичките не се мисли, че целия покрив на тоя блок ще събира вода и ще трябва да се отече някъде.

fallback