Снимка: Булфото, архив

Обстановката в Пловдив се нормализира и към 3 часа тази нощ в кризисния щаб няма получени сигнали за бедстващи и пострадали хора. Активната работа за преодоляване на последиците от проливния дъжд продължава, към този момент най-критично остава положението на кръговото на Скобелева майка и вероятно то ще остане затворено за движение и на сутринта, съобщава БНР.

Извършват се активни действия по отводняване на бул. Санкт Петербург, Коматевски възел, бул. Васил Априлов под жп надлеза и бул. Марица под жп моста. Екипите на пожарната продължават изпомпването на вода от подлези и други наводнени обекти, а полицията следи за организацията на движение.

Още по темата
Всички закъсали автомобили в критичните точки са изтеглени на наказателния паркинг на бул. "Найчо Цанов" и служебния паркинг на сектор "Пътна полиция" на ул. "Напредък".

В действие са и екипи на ВиК, които със специализирани машини почистват отводнителните съоръжения. Към момента канализациите са чисти, но обилният дъжд пречи на нормалното изтичане.

Заради прекъсване на електрозахранването временно е била нарушена работата на Южна и Северна станция, но нормалното водоподаване вече е възстановено.

Над 170 са сигналите за наводнени приземни етажи и мазета, постъпили в пожарната служба на Пловдив. Шест транспортни участъка бяха наводнени и не се допускаше преминаването на превозни средства през тях. Отводнени бяха 4 болнични заведения, изтеглени бяха няколко автомобила - с бременна жена, майка с 2 деца и майка с 3 деца. Екипи се отзоваха на 2 сигнала за евакуиране на трудноподвижни хора.

"Организацията, която беше направена вчера в Пловдив, с участието на над 400 човека, даде резултат. Вчера ситуацията беше много тежка и в Хасково, Стара Загора и Велико Търново. Щети има, но най-важното е, че няма загинали и пострадали хора", посочи главен комисар от МВР Николай Николов пред Bulgaria ON AIR.

Именно в Пловдив е паднало най-голямо количество дъжд в неделния ден - 69 л/кв.м. Свикан е извънреден кризисен щаб, който заседава и тази сутрин.



В страната

Поройните дъждове предизвикаха наводнения и транспортни проблеми в редица населени места в страната. От НИМХ отчетоха, че най-голямо количество дъжд е паднало в Пловдив - 69 л/кв.м., следван от Пазарджик - 37 л/кв. м., Враца -33 л/кв. м., и Кърджали – 16 л/кв.м.

Поради интензивен дъжд и свлечени кални маси временно беше ограничено движението по главен път София – Варна, на магистрала „Тракия“, както и в отделни участъци в областите Търговище, Плевен, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. От МВР съобщиха, че най-много сигнали за наводнения са получени на територията на Велико Търново, Пазарджик и Пловдив.

Във Велико Търново постъпилите сигнали бяха главно в община Елена. Получени са седем сигнала за наводнени дворове, приземни етажи и мазета, които са отработени своевременно. Заради интензивните валежи кметът на Велико Търново Даниел Панов назначи денонощен мониторинг на реките Янтра и Белица. Засега нивата са под критичните стойности. В града пропадна пешеходна пътека в началото на улица "Полтава" в посока София.

В Пазарджик са постъпили около 50 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, магазини и участъци от пътната инфраструктура. Получени са сигнали и за закъсали автомобили. Повечето от получените сигнали бяха за частни домове - жилищни блокове, кооперации, мазета и др. От обществените сгради беше наводнен единствено приземният етаж на общежитието на спортното училище.

В София бяха получени шест сигнала за завирени участъци вследствие на проливния дъжд в София. Проблеми имаше на ул. "Пейо Йорданов", бул. "Проф. Капитан Лазаров" и ул. "Боян Магесник". В пожарната е получен един сигнал за паднали клони. Не е имало проблеми с градския транспорт, както и с нивата на реките и общинските язовири.

Заради пороите река Гюрля излезе от коритото си
в старозагорското село Средногорово и заля няколко къщи. В град Николаево също бяха отчетени по-големи количества валежи - около 30 л/кв.м, което причини наводнения в няколко имота, намиращи се в по-ниската част на населеното място.

Жълт код за обилни валежи с гръмотевици е обявен за днес в 9 области в страната. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик и София-град и София-област. Очакват се валежи до 25-30 литра на квадратен метър, а на отделни места и повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase